fbpx

Нови Сад: Два абортуса на свако рођено дете

0
(0)

На свако рођено дете у Војводини десе се бар два абортуса, рекао је новосадски Дневник управник Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, професор др Тихомир Вејновић.

Др Вејновић напомиње да не постоје тачни подаци о броју абортуса јер се не води прецизна евиденција и регистрација сваког прекида трудноће, али да се претпоставља да се у Војводини на једно рођено дете ураде два абортуса.

„На основу формуле која укључује број жена у репродуктивном периоду, броја рођене деце и употребе ефикасне контрацепције, може се извести закључак да је свакако број абортуса у Војводини и Србији, као и у Босни, Црној Гори и Македонији, међу највишима у Европи“, каже др Вејновић.

Објашњава да је главни разлог великог броја абортуса неупотреба ефикасне и савремене контрацепције. Он истиче да постоје бројне предрасуде према хормонској и интраутериној контрацепцији (спирала) које се преносе генерацијама.

„У европским земљама у којима је сексуално васпитање добро организовано и где се зна да пилуле и спирала имају много предности и чувају репродуктивног здравља, а не угрожавају га, број абортуса је најмањи. Нажалост, код нас се још увек споро иде ка овом циљу, мада се протеклих година у Војводини изузетно успешно спроводило ‘Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу’ у 70-ак средњих школа“, наводи др Вејновић.

Више од 90 одсто свих прекида трудноће немају медицинске разлоге и то су абортуси који се раде до десете недеље трудноће. Жене које на овај нчин одустају о мајчинства, каже др Вејновић, нико не саветује, не разговара са њима, не предочава им могућност задржавања детета.

После 10. недеље раде се абортуси који су медицински оправдани.

„Уколико је прекид трудноће између 10. и 20. недеље, а у зависности од степена трудноће, може да се ради и лековима за изазивање побачаја. То су простагландински препарати који покрећу и изазивају порођај, па самим тим и побачај. Када је у питању побачај после 20. недеље, прво се успава беба, односно уради се фетицид, убризгавањем калијум-хлорид у срце бебе. Након смрти бебе ради се киретажа. Ризик за мајку је исти као и код сваког другог оперативног захвата“, наводи управник Бетаније.

Како објашњава, постоје лекови за изазивање побачаја који могу да се користе и у трудноћи која је до десет недеља стара. Ово се зове медикаментни абортус и ради се помоћу два лека која још нису регистровани код нас, мада се користе успешно у многим земљама Европе.

Дневник

фото: О. Бунић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тужилаштво: Још се трага за последњим власником аутомобила из ког је највероватније убијен Оливер Ивановић

0 (0) Опел астра, која је највероватније коришћена у убиству Оливра Ивановића, продата је још …

Оптужница тужилаштва за убиство Оливера Ивановића терети криминалну групу на чијем челу је Милан Радоичић

5 (2) Оптужница косовског тужилаштва за убиство Оливера Ивановића терети организовану криминалну групу на чијем …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *