понедељак , 23 новембра 2020

Нови Сад: Галенсов солитер ће се градити на остацима насеља старог 3.000 година

0
(0)

Нови Сад – Археолози су на месту где ће нићи 13-спратни Галенсов солитер, код Главне поште, пронашли трагове најстаријег насеља на подручју Новог Сада из периода од пре 3.000 година, сазнаје 021.рс.

Археолог Завода за заштиту споменика културе Душанка Веселинов је потврдила да су током заштитарско-археолошких истраживања први пут пронашли остатке „насеља из периода позног бронзаног и раног гвозденог доба“. Она је за 021.рс навела да су у центру града 1991. године испод зграде Матице српске нађени трагови из тог праисторијског периода, али да су сада испод остатака некадашњег Јерменског гробља пронађени баш трагови насеља.

Овим открићем још једном је потвђен контитуитет непрестаног боравка и живота људи на подручју Новог Сада од неколико хиљада година.

„Ми смо нашли насеобинске налазе и то је сјајно. Локалитет је вишеслојни и без обзира што је гробље где се поремете слојеви због копања гробница, имали смо среће јер смо успели да потврдимо континуитет насељавања у Новом Саду у праисторији, антици и средњем веку“, каже Веселинов.

У изјави за 021.рс Душанка Веселинов каже да су и очекивали да ће пронаћи трагове из прошлости на месту где ће Галенс градити солитер, јер се ту некада налазила Јерменска црква са гробљем. Наиме, археолози су још 2008. и 2010. године непосредно поред, на простору који је служио као паркинг, пронашли трагове из касног античког периода, односно II, III и IV века.

Након што је недавно Галенс срушио зграду Комуналне банке и раскопао плац, археолози су и ту успели да завире, па су током јула испитали површину од 250 квадрата. Поред већ поменутих налаза из праисторије, пронађено је 18 зиданих добро очуваних гробница. Такође, нађен је велики број земљаних рака и остаци 81 покојника.

Археолог Завода за заштиту споменика културе наводи да је ово налазиште у целости истражено и документовано, да све имају сачувано у текстуалној и фото форми. Ипак, не могу да кажу шта ће бити са оним што је остало, односно да ли ће бити забетонирано или порушено током градње Галенсовог солитера.

„О томе шта ће бити не могу да говорим, јер су то остаци Јерменске порте и то је историјско наслеђе Града. Опет, Град је одлучио да се на том простору зида објекат и археолози су обавили свој посао“, навела је Веселинов.

Трагове археолошких ископавања Новосађани тренутно не могу да виде јер су заштићени оградом градилишта будућег солитера.

Подсетимо да ово није први пут да археолози у Новом Саду налазе важне ископине. Упркос томе, локалне власти никада ништа значајније нису предузеле да се ови јединствени налази заштите и искористе евентуално као туристичка атракција. Епилог је до сада углавном био исти: само дођу багери и друге машине које све поруше или забетонирају.

021.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

Банка у Новом Саду покрала 500,000 евра штедишама

3.7 (3) Директор филијале једне банке у Новом Саду осуђен је на четири и по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend