НОВИ САД: Графит против ЕУ, ММФ и НАТО трећи пут на Српском народном позоришту

НОВИ САД: Графит против ЕУ, ММФ и НАТО трећи пут на Српском народном позоришту

0
(0)

Већ трећи пут у месец дана на зиду Новосадског позоришта освануо је исти графит, а починилац још увек није откривен.

Инцидент се догодио у ноћи између уторка и среде око четири часа ујутру. Тада је неколико младића скоро сат времена исписивало графит у ком грађанима поручују да кажу „не нацизму, САД империјализму и тројном ЕУ-ММФ-НАТО пакту“. Како је за 021.рс речено у Новосадском позоришту, они су два пута толерисали вандалство, али су након трећег одлучили да цео случај пријаве полицији.

„Први пут када су исписали графит, ми смо позвали надлежне и графит је уклоњен, да би се након три дана поново појавио. Опет смо контактирали надлежне, они су изашли на терен, прекречили, а починилац је још једном, овог пута другачијим спрејом, исписао исти графит. Њима зид дође као табла на којој они могу да исказује своје мишљење, иако за то постоје другачији начин. Полиција је била у позоришту и они ће реаговати поводом овог случаја“, поручују у Новосадском позоришту.

Као и у претходна два случаја, антиграфитна јединица је изашла на терен, али најпре нису успели да уклоне графит, јер је порука исписана флуоресцентним спрејом. Према речима портпарола „Градског зеленила“ Ивана Ножинића, антиграфитна јединица је интервенисала „не би ли по ко зна који пут уклонила графит непримерене садржине са зида Новосадског позоришта“.

„Овог пута, графит је исписан спрејом који пробија све слојеве креча, због чега би прекречавање било узалудно. Обратили смо се Градској управи за комуналне послове, те ће она ангажовати фирму која поседује компресор који под великим притиском течности уклања графите. Из Управе нам је речено да ће у најкраћем року бити дат налог за излазак на терен и уклањање графита“, објашњава Ножинић за 021.рс.

Графит је након налога уклоњен, у шта се 021.рс уверио.

За две и по године, колико постоји Антиграфитна јединица, у Новом Саду је уклоњено преко 1.300 графита мржње. Из џепа грађана је само за материјал којим ће се графити уклонити издвојено 300.000 динара, не рачунајући рад радника.

Ножинић истиче да скоро не постоји зграда која није наружена графитима, те да је спречавање могуће једино високим новчаним казнама.

„Оно што је поражавајуће јесте да су кукасти крстови нешто што је најчешће уклањано и што се и даље свакодневно појављује у скоро свим деловима града. У случај графита чији садржај распирује мржњу, онда је и у примени Кривични законик. Ми смо чак у неколико наврата на друштвено корисном раду имали особе које су ухваћене приликом исписивања графита и ангажовали смо их на физичким пословима у расаднику и на терену. И то је један од видова борбе против ових појава“, каже наш саговорник и додаје да се однос према вољеној особи, нацији или странци може исказати на цивилизованији начин, те да је то у интересу свих оних којима је стало до овог града.

За „Градско зеленило“ мурали не представљају проблем, јер то спада у урбану уметности, али ни они не би смели да буду осликани тамо где није издата дозвола.

Један од познатијих простора на ком уметници могу да осликавају мурале јесте зид крај терена Фудбалског клуба „Кабел“ код Штранда.

Аутор: Зоран Стрика – [email protected]
Извор: 021.rs

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШТИТЕ МОНСТРУМА Ребић срамотно ћути на полицијско пребијање аутистичног дечака

ШТИТЕ МОНСТРУМА Ребић срамотно ћути на полицијско пребијање аутистичног дечака

5 (5) Удружење „Аутизам промена за 180“ писало је директору полиције Владимиру Ребићу поводом напада …

ПРОТИВ ВУЧИЋА устао народ широм Србије, у Нишу сели пред кордон! (видео)

ПРОТИВ ВУЧИЋА устао народ широм Србије, у Нишу сели пред кордон! (видео)

5 (5) Пратите уживо протесте из Београда, али и других градова на „Јутјуб“ каналу „Србин …

3 Коментара

 1. Što na pozorištu, ljudi? Zašto ne na zgradi Banovine?

 2. Свака част јунаци за труд.Не знам шта се буне из позоришта јебали их усташе бојан Пајтић и панонска пизда ђорђе балашевић.

  Срамотно је шта Српска влада ради поводом овог повампиреног усташства следеће је за очекивати
  да у ндх подигну споменик усташи који је поставио бомбу у Београдски биоскоп 20 октобар

  Какве протестне ноте то само исти текст у компјутеру и промене датум тако вУЧКићева олош
  шаље протестне ноте ндх.Писма јајарама и педерима из еу нема сврхе јер су они продужена рука
  ватиканског сотоне папе.

  Под хитно захтевати ослобођење Драгана Васиљковића и 80г Ђукића а ако се то у датом року не уради контра мере према рвацкој мањини.Палити и употребљавати као клоње католичке цркве
  строго забранити употребу латинице и пребијати хрвате свуда и свугде

 3. Kaži NE nacizmu, SAD imperijalizmu i trojnom EU-MMF-NATO paktu!
  Pavelić i Stepinac su „milosrdni anđeli“ nacističko-ustaško-genocidnih zlotvora.
  Живот, слобода и референдум народу!

  I šta je ovde neprimerena sadržina?
  ??? антиграфитна јединица је интервенисала „не би ли по ко зна који пут уклонила графит непримерене садржине са зида Новосадског позоришта“ ???

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend