Нови Сад: Помоћ за производњу органске хране

0
(0)

ПРОИЗВОЂАЧИ органске хране, па и они који то тек желе да постану, могу да очекују значајну подршку градских власти. Буџетом Града, наиме, за пројекат подршке органској и контролисаној пољопривредној производњи, опредељено је 10 милиона динара.

Овакав приступ градских власти органској производњи обрадовао је и већ искусне произвођаче ове врсте хране. Дејан Летић, са Ченеја, и сам је, пре три године, захваљујући овој врсти градске помоћи, ушао у „пробрано“ друштво ових необичних пољопривредника.

– Драго ми је што се пројекат наставља, и што ћемо имати нове колеге у послу – каже Летић, који у 1.500 квадратних метара пластеника гаји парадајз, краставце, ротквице, и остало поврће, а због производње квалитетног ђубрива, почео је да гаји и пилиће, тако да тржишту нуди и органски произведена јаја и пилетину. – Надамо се да ће се многи пољопривредници одлучити да искористе ову помоћ, јер је будућност пољопривреде управо у органској производњи. Тржиште је толико велико, да чак и сами „тражимо“ конкуренцију, а и могућности за извоз су невероватно велике.

У оквиру градског пројекта, иначе, предвиђене су мере подршке у евидентирању и одабиру пољопривредних произвођача, оцена могућности органске призводње на одабраном земљишту, програм стручног усавршавања и образовања, субвенционисање, организовање и учествовање на сајмовима, семинарима и стручним екскурзијама, као и популаризација и промоција производа на територији Града Новог Сада.

По први пут, додају у Градској управи, акциони план предвиђа и контролисану производњу у пољопривреди, а планирају се озбиљне акције у циљу популаризације ове производње.
МОГУ И МАЛИ ЗА органску пољопривредну производњу није неопходно да заинтересовани произвођачи имају велике површине земљишта. Овакав приступ посебно је интересантан малим пољопривредницима и то не само произвођачима ратарско-повртарских култура, него и сточарима. Они би на малим површинама или са мањим бројем стоке могли да развију производњу којом би обезбедили егзистенцију својих газдинстава, јер је потражња органске хране све већа.

– У циљу промовисања органске пољопривредне производње и анимирања што већег броја пољопривредних газдинстава да се укључе у Акциони план, у сарадњи са Пољопривредним факултетом у наредне две недеље организоваћемо серију предавања о органској производњи – наводе у Градској управи.

– Бавићемо се темама из ратарства, повртарства, воћарства и сточарства, а говорићемо о заштити биља. Прво предавање, како се најављује, биће одржано у Футогу, 26. фебруара, с почетком у 17.00 часова. Поред Футога, планирана су још најмање четири предавања у Каћу, Ковиљу, Кисачу и Ченеју.

Мр Горан Сечујски, члан Градског већа за привреду и запослени у Одсеку за пољопривреду при Управи за привреду обилазиће, такође, сва насеља на територији Града, како би у директним контактима информисали представнике месних заједница и чланове удружења пољопривредника о планираним предавањима и мерама у оквиру Акционог плана.

ДОАЈЕН

ПРОБЛЕМИ са млеком показали су колико може да буде значајна органски произведена храна – каже Андрија Возар, произвођач поврћа из Кисача, и доајен у органској производњи у Србији. – Ова помоћ има веома велики значај, посебно за младе пољопривреднике, којима је свака помоћ добродошла, нарочито док се боре за своје место и име на тржишту.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ из Новог Сада и Чачка кренуо ка Београду, протести и у Крагујевцу! (видео)

5 (4) Грађани на протесту у Београду причају да ускоро у Београд стижу Новосађани и …

Велики конвој полиције иде из Новог Сада ка Београду (видео)

5 (4) На аутопуту из правца Новог Сада ка Београду данас око поднева снимљена је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend