Нови Сад: Протест због рачуна за гас

0
(0)

Нови Сад — У Новом Саду одржан протест индивидуалних потрошача природног гаса који су незадовољни висином децембарских рачуна и квлитетом гаса.

Протест је одржан испред пословног центра НИС-а у Новом Саду где је седиште и Јавног предузећа „Србијагас“, а скуп је организовало Удружења за заштиту потрошача „Просперитет“.

Протесту је присуствовало неколико стотина грађана који су тражили да се рачуни за гас индивидуалних потрошача за децембар редукују, јер сматрају да су неоправдано високи. 

Они питају како је могуће да децембарски рачуни буду и четири пута већи од новембарских. До сада се нико од надлежних није позабавио њиховим проблемима. 

Њихов ручак ове недеље није припремљен уз помоћ гаса, већ их је управо гас извео на улицу, и, како кажу, довео до седишта „Србијагаса“. Различита су им домаћинства, па и место у којем живе али спаја их чињеница да им је свима децембарски рачун најмање дупло већи од новембарског. 

Грађани сумњају у квалитет гаса али те сумње не могу бити ни потврђене ни демантоване – како тврде, једино је „Србијагас“ надлежан да суду о том квалитету. Због тога траже хитно формирање радне групе при министарству енергетике које ће испитати шта се догодило па је потрошња била неколико пута већа, а спољна температура готово иста. 

Председник Удружења за заштиту потрошача „Просперитет“ Радомир Ћириловић рекао је новинарима да ће, поводом проблема високих рачуна, током наредне недеље разговрати с министарком енергетике Зораном Михајловић, додајући да је задовољан бројем грађана који су се окупили да изразе незадовољство. 

„Обраћамо се не само Србијагасу, већ и Републицкој агенцији за енергетику и свим дистрибутерима природног гса у Србији да се преиспитају децембарски рачуни и да се обустви ‘камаћење’ тих рачуна док се не утврди њихова тачност“, рекао је Ћириловић. 

Он је најавио да ће захтевати да се Радна група Министраства енергетике почне бавити провером квалитета природног гаса, јер, како је казао, основано се сумња да је дошло до мешања српског и руског гаса, па је због тога уследило повећање потрошње. 

„Тражићемо да се оснује независна лабораторија за одређивање квалитета природног гаса, јер је нелогично да само Србијагас одређује квалитет гаса“, рекао је Ћириловић. 

И док грађани протестују и тврде да неће платити рачуне за гас, надлежни се веома ретко оглашавају по овом питању. 

Из „Србијагаса“ већ данима не стижу одговори на питања шта ће бити са рачунима за гас и да ли их је могуће ревидирати, док су нас у надлежном министарству, Министарству енергетике, упутили да наведена питања опет поставимо „Србијагасу“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KО СУ ДЕЦА МОЋНИKА KОЈА СУ РАЗБИЛА ЈУГОСЛАВИЈУ: Од Хрватске до Црне Горе, Балкан и даље ради за њих

4.4 (20) Челници тајне полиције и KОС-а, повлашћена аристократија Титове Југославије, направили су сва велика …

„Вучић поручио да пустимо њега и братију да на миру краду“

4.9 (7) Дванаест минута ми је Вучић одговарао на насловну „Данас“ да је Телеком највећа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *