fbpx

Напредњаци запослили партијску војску у јавном сектору

0
(0)

Београд — Министар финансија Србије Лазар Крстић изјавио је да је у јавном сектору запослено 781.000 људи.

Он је најавио да ће новооснована владина комисија разматратити 119 захтева, мимо интерних конкурса, за нова запошљавања у државној служби.

„У последња четири месеца јавни сектор у Србији просечно се месечно увећавао за 1.800 радних места, јер је 3.200 људи одлазило а 5.000 се запошљавало, највише у новембру и децембру“, рекао је Крстић у интервјуу агенцији Бета.

Он је подсетио да је законом ограничено запошљавање у јавном сектору у 2014. и 2015. години и да је Влада Србије основала комисију која одлучује о захтевима за запошљавање нових људи. Ограничено је отварање једног радног места у јавном сектору на пет угашених, изузимајући посебне ситуације. 

„Та мера није била популарна али је неопходна, јер је јавни сектор у Србији већи него у земљама у окружењу“, казао је Крстић , али није могао да прецизира колико људи је вишак у јавном сектору. 

Захтеви за нова запослења у јавном сектору које ће комисија разматрати, како је рекао, нису стигли превиђеном процедуром, преко надлежних министарстава која треба да одреде где је могуће запошљавање. 

„Постоји простор да се 300 људи месечно запосли у јавном сектору, јер се истовремено дешава и природни одлив из тог сектора. Предлог је да се у свим службама, пре него се донесе одлука о новом запошљавању, види да ли се то место може попунити прерасподелом људи, јер буџет не може да издржи даљи раст тог сектора“, казао је Крстић. 

Министар финансија је појаснио да по подацима регистра запослених у јавном сектору, који нису коначни, на неодређено време је запослено 645.000 људи, на одређено време 73.000, по уговору 55.000, а преко задруга 8.000 људи. 

„За буџет је такво стање неодрживо, не само због тога што је јавни сектор прегломазан за економију какву имамо, већ и због тога што су ту плате знатно веће него у приватном сектору“, рекао је Крстић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

2 Коментара

  1. i to sve zaposleno u vreme njegovog ministrovanja.Junosha megatrendovski

  2. Od tih 781000 minimum 300000 je dovedeno od kad je SNS na vlasti…i vecinom su to neskolovani kadrovi..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *