Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа и промета ГMO

0
(0)

НOВИ СAД – Скупштина Града Новог Сада усвоjила jе Декларациjу против коришћења, узгоjа и промета генетских модификованих организама (ГMO) на териториjи Новог Сада, коjу jе предложила Oдборничка група Демократске странке Србиjе (ДС С).

После двоипочасовне расправе, за предлог Декларациjе гласали су сви одборници градског парламента осим одборника Лиге социjалдемократа Воjводине (ЛСВ) коjи нису учествовали у гласању.

Председник Скупштине Града Новог Сада Синиша Севић изjавио jе да jе веома значаjно што jе новосадски парламент расправљао о производњи и промету Генетски модификованих организама и што се та тема нашла на дневном реду Скупштине.
„Иако уско правно гледано Скупштина Града Новог Сада нема надлежности над овом темом, мислим да jе битно да се и кроз скупштинску расправу jасно стави до знања да грађани Новог Сада у своjоj близини не желе да имаjу ГMO производе нити да се они узгаjаjу на териториjи Новог Сада“, рекао jе Севић новинарима.

Представници опозициjе замерили су да „Декларациjа представља политички памфлет“ и да jе то оно што ниjе добро, али су ипак одборници Демократскестранке (ДС) гласали за усваjање Декларациjе.
„Иако сматрамо да се ради о политичком памфлету и да Скупштина Града нема надлежности да расправља о забрани производње генетски модификованих производа гласали смо за Декларациjу. Jедноставно другачиjе се нисмо могли ни изjаснити jер jе потпуно нормално да смо против производње ГMO“, рекао jе новинарима у Скупштини Града одборник Демократске странке Вељко Kрстоношић.

Председник Градског обора Српске радикалне странке Нови Сад и председник одборничког клуба СРС-а у Скупштини Града Ђурађ Jакшић рекао jе да су одборници те странке гласали за Декларациjу jер сматраjу да jе борба против производње ГMO уjедно и борба за здравствену безбедност, али и за очување наjjаце привредне гране у Србиjи – пољопривреде.

Oборници новосадског парламента данас су, такође, разрешили градског секретар за здравство Петра Новаковића на лични захтев, а на његово место, на предлог градоначелника Mилоша Вучевића, именован jе Золтан Хорват. Гласање jе било таjно, а у њему нису учествовали одборнници опозициjе коjи су у том тренутку били ван скупштинске сале.

За именовање Хорвата гласала су 42 одборника од укупно 71 колико их jе присуствовало даншњоj седници. Скупштина Града Новог Сада укупно има 78 одборника.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велики конвој полиције иде из Новог Сада ка Београду (видео)

5 (4) На аутопуту из правца Новог Сада ка Београду данас око поднева снимљена је …

Протест против најављених мера и у Новом Саду, полиција чува Градску кућу

0 (0) На новосадском Тргу слободе окупили су се људи који протестују против најава нових …

8 Коментара

  1. RT @srbijadanas: Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа … – http://t.co/GSLUULuz0S #Srbija http://t.co/a4txWZDciY

  2. RT @srbijadanas: Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа … – http://t.co/GSLUULuz0S #Srbija http://t.co/a4txWZDciY

  3. barem jedna pametna stvar da se desi…

  4. Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа и промета ГMO http://t.co/qEJpksXkPJ

  5. RT @srbijabezgmo: Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа и промета ГMO http://t.co/qEJpksXkPJ

  6. RT @srbijadanas: Нови Сад усвојио декларациjу против узгоjа … – http://t.co/GSLUULuz0S #Srbija http://t.co/a4txWZDciY

  7. Браво за СРПСКУ АТИНУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend