fbpx
Насловна / Србија / Друштво / НОВИ УСЛОВИ ПРИ УПИСУ У ОБДАНИШТЕ: И за приватне вртиће оба родитеља морају бити запослена
НОВИ УСЛОВИ ПРИ УПИСУ У ОБДАНИШТЕ: И за приватне вртиће оба родитеља морају бити запослена 1

НОВИ УСЛОВИ ПРИ УПИСУ У ОБДАНИШТЕ: И за приватне вртиће оба родитеља морају бити запослена

Из Секретаријата поручују да није истина да се одбијенице и субвенције укидају, али да ће бити важних измена у остваривању права за боравак детета у предшколској установи

Ове године при упису деце у државне и приватне вртиће важиће нова правила, сазнаје Kурир.

Бројни узнемирени родитељи су нас позвали с питањем да ли је тачно да су укинуте одбијенице у државним вртићима, што би значило да ако дете није примљено у државни вртић, губи право на субвенцију Града за упис у приватну установу. Али могу да одахну. Из градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту истичу да није истина да се одбијенице и субвенције укидају.

– У јануару и фебруару није издата ниједна зато што је уведена новина, а то је да их од почетка ове године издаје Секретаријат. Оформљена је комисија за издавање одбијеница која заседа сваког петог у месецу и одлучује о броју одбијеница за дати месец. Дакле, родитељи предају захтев предшколским установама, оне нама достављају те захтеве и онда комисија одлучује – објашњавају за Kурир из Секретаријата.

Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, каже да ће се одбијенице издавати на месечном нивоу, као и да ће се број одобравати у складу с буџетом.
– То никако не утиче на 17.000 деце који су већ у систему субвенције, новина се односи само на издавање нових одбијеница. Важно нам је да предност при упису имају они којима је вртић неопходан, јер је помоћ Града првенствено и намењена њима. Ове године најављено је и око 3.000 нових места у новим државним вртићима, што је огромно повећање, тако да ће слободних места бити и нема потребе за паником – наглашава Гак.

Он напомиње да до пре три године погодност субвенције није постојала, а да је од почетка пројекта скоро седам милијарди динара исплаћено родитељима на име рефундације:
– Потребно је да се балансира с буџетом, јер мора да се улаже и у развој државних вртића, а не само у субвенције. Још једна новина је да ће при упису важити иста правила за државне и за приватне вртиће, што ће значити да оба родитеља морају бити запослена и приликом конкурисања за приватне установе.

Градски секретар објашњава да одбијеницу могу да добију само они који су одбијени за државни вртић и додаје да родитељи имају право да конкуришу на свих 17 општина, али да ће при упису имати предност на оној општини на којој су пријављени.
– Уколико родитељи конкуришу само на једној општини за упис у државну установу, а деси се да нема места на тој општини, у том случају могу да чекају да се ослободи неко место. Уколико не желе да чекају, имају право да поднесу захтев за издавање одбијенице како би остварили право на субвенцију – закључује Гак.

Родитељи чија деца не буду примљена могу да:

– поднесу жалбу
– буду стављени на листу чекања и чекају позив из државне установе
– поднесу захтев за одбијеницу и остваре право на субвенцију

НОВИНЕ
– иста правила важиће за државне и приватне вртиће при упису
– оба родитеља морају бити запослена
– број одобрених одбијеница зависиће од буџета
– одсад одбијенице одобрава комисија при Секретаријату
– одбијеницу може да добије само онај ко је одбијен за државни вртић

Правило за државна, не и за приватна обданишта
Бесплатно за треће и свако наредно дете

Неки родитељи су нам се обратили и са питањем да ли је истина да за треће дете више не важи правило бесплатног уписа и боравка у вртићу.
– Зе треће и свако наредно дете у породици упис и боравак у државним вртићима је бесплатан, уз то није нужно да прва два детета бораве у вртићу да би за треће било бесплатно. Што се тиче приватних вртића, то је до њих, они сами одлучују о томе да ли ће трећем детету одобрити право бесплатног боравка. У овом тренутку има 5.800 деце која похађају државне установе бесплатно – кажу у Секретаријату.

Kонкурс у мају
Већи број слободних места

Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту наводе да ће конкурс за упис деце у предшколске установе бити у мају:
– Број слободних места ће се знати непосредно пре конкурса. Углавном је конкурс увек почетком маја, а нама све установе морају да пошаљу број слободних места до тада. У просеку, увек буде слободно између шест и осам хиљада места, а планирано је да до краја године уз то буде још 3.000 нових у новим државним вртићима.

Документација за упис

Осим упитника који родитељи попуњавају, потребно је да се достави и документација за упис, и то:
– извод из матичне књиге рођених, као и извод за сву децу у породици, ако имате више деце
– потврда дома здравља да је дете способно за боравак у колективу
– потврде да су оба родитеља у радном односу
– за власнике предузећа потребна је фотокопија решења о упису у регистар
– за оне који уписују треће или четврто дете потребне су фото-копије извода за све троје, односно четворо деце

Kурир.рс/ МИНА БРАНKОВИЋ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Убио се због дуга за струју пре годину дана, а пита ли се неко шта му је данас са породицом? 11

Убио се због дуга за струју пре годину дана, а пита ли се неко шта му је данас са породицом?

Сви се сећамо ужасне вести која је потресла читаву Србију. Породица Спасојевић из Јелашнице надомак Ниша пре сада већ годину дана …

Упозорење корисницима друштвених мрежа: Болесни умови вребају децу! 19

Упозорење корисницима друштвених мрежа: Болесни умови вребају децу!

Изопачени умови вребају на интеренету фотографије малишана које родитељи постављају на друштвене мреже, упозорава Игор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *