НОВИ УСЛОВИ ПРИ УПИСУ У ОБДАНИШТЕ: И за приватне вртиће оба родитеља морају бити запослена

0
(0)

Из Секретаријата поручују да није истина да се одбијенице и субвенције укидају, али да ће бити важних измена у остваривању права за боравак детета у предшколској установи

Ове године при упису деце у државне и приватне вртиће важиће нова правила, сазнаје Kурир.

Бројни узнемирени родитељи су нас позвали с питањем да ли је тачно да су укинуте одбијенице у државним вртићима, што би значило да ако дете није примљено у државни вртић, губи право на субвенцију Града за упис у приватну установу. Али могу да одахну. Из градског Секретаријата за образовање и дечју заштиту истичу да није истина да се одбијенице и субвенције укидају.

– У јануару и фебруару није издата ниједна зато што је уведена новина, а то је да их од почетка ове године издаје Секретаријат. Оформљена је комисија за издавање одбијеница која заседа сваког петог у месецу и одлучује о броју одбијеница за дати месец. Дакле, родитељи предају захтев предшколским установама, оне нама достављају те захтеве и онда комисија одлучује – објашњавају за Kурир из Секретаријата.

Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, каже да ће се одбијенице издавати на месечном нивоу, као и да ће се број одобравати у складу с буџетом.
– То никако не утиче на 17.000 деце који су већ у систему субвенције, новина се односи само на издавање нових одбијеница. Важно нам је да предност при упису имају они којима је вртић неопходан, јер је помоћ Града првенствено и намењена њима. Ове године најављено је и око 3.000 нових места у новим државним вртићима, што је огромно повећање, тако да ће слободних места бити и нема потребе за паником – наглашава Гак.

Он напомиње да до пре три године погодност субвенције није постојала, а да је од почетка пројекта скоро седам милијарди динара исплаћено родитељима на име рефундације:
– Потребно је да се балансира с буџетом, јер мора да се улаже и у развој државних вртића, а не само у субвенције. Још једна новина је да ће при упису важити иста правила за државне и за приватне вртиће, што ће значити да оба родитеља морају бити запослена и приликом конкурисања за приватне установе.

Градски секретар објашњава да одбијеницу могу да добију само они који су одбијени за државни вртић и додаје да родитељи имају право да конкуришу на свих 17 општина, али да ће при упису имати предност на оној општини на којој су пријављени.
– Уколико родитељи конкуришу само на једној општини за упис у државну установу, а деси се да нема места на тој општини, у том случају могу да чекају да се ослободи неко место. Уколико не желе да чекају, имају право да поднесу захтев за издавање одбијенице како би остварили право на субвенцију – закључује Гак.

Родитељи чија деца не буду примљена могу да:

– поднесу жалбу
– буду стављени на листу чекања и чекају позив из државне установе
– поднесу захтев за одбијеницу и остваре право на субвенцију

НОВИНЕ
– иста правила важиће за државне и приватне вртиће при упису
– оба родитеља морају бити запослена
– број одобрених одбијеница зависиће од буџета
– одсад одбијенице одобрава комисија при Секретаријату
– одбијеницу може да добије само онај ко је одбијен за државни вртић

Правило за државна, не и за приватна обданишта
Бесплатно за треће и свако наредно дете

Неки родитељи су нам се обратили и са питањем да ли је истина да за треће дете више не важи правило бесплатног уписа и боравка у вртићу.
– Зе треће и свако наредно дете у породици упис и боравак у државним вртићима је бесплатан, уз то није нужно да прва два детета бораве у вртићу да би за треће било бесплатно. Што се тиче приватних вртића, то је до њих, они сами одлучују о томе да ли ће трећем детету одобрити право бесплатног боравка. У овом тренутку има 5.800 деце која похађају државне установе бесплатно – кажу у Секретаријату.

Kонкурс у мају
Већи број слободних места

Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту наводе да ће конкурс за упис деце у предшколске установе бити у мају:
– Број слободних места ће се знати непосредно пре конкурса. Углавном је конкурс увек почетком маја, а нама све установе морају да пошаљу број слободних места до тада. У просеку, увек буде слободно између шест и осам хиљада места, а планирано је да до краја године уз то буде још 3.000 нових у новим државним вртићима.

Документација за упис

Осим упитника који родитељи попуњавају, потребно је да се достави и документација за упис, и то:
– извод из матичне књиге рођених, као и извод за сву децу у породици, ако имате више деце
– потврда дома здравља да је дете способно за боравак у колективу
– потврде да су оба родитеља у радном односу
– за власнике предузећа потребна је фотокопија решења о упису у регистар
– за оне који уписују треће или четврто дете потребне су фото-копије извода за све троје, односно четворо деце

Kурир.рс/ МИНА БРАНKОВИЋ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Веселиновић пита Ђорђевића колико су српске деце странци усвојили и одвели из Србије у његовом мандату

4.9 (9) Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић поставио је јавно питање министру за рад, …

ГОРИ ОД НАЦИСТА: Отимање деце из Србије – Норвешки „ДРУШТВЕНИ ИНЖЕЊЕРИНГ“

5 (7) Психоактивне супстанце не могу успешно да се тестирају на животињама, али могу на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend