fbpx

НОВИ УЖАС У ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД: Убио жену ножем, задавио дете, ранио три службеника (фото)

0
(0)

Један мушкарац убио је ножем жену и дете (5) и том приликом ранио још два службеника у Центру за социјални рад у београдском насељу Раковица, незванично сазнају „Новости“.

До трагедије је дошло у Улици Мишка Крањца 12, а како сазнајемо, подручје око центра је блокирано и свима је забрањен прилаз.

Увиђај је у току.

Како незванично сазнајемо, отац је вратио сина у социјални центар у контролисаним условима, пошто је био код њега у посету.

Наводно је дошло до свађе, после које је нападач избо три службаника, а потом ножем убио жену испред центра, код трафике.

Осумњичени је затим, како незванично сазнајемо, задавио дете испред центра. Лекари су покушали реанимацију, али је дете нажалост подлегло повредама на лицу места.

Нападач је, сазнајемо, ухапшен.

Министар Небојша Стефановић је због новог инцидента заказао хитан састанак са министрима правде и рада због овог несрећног догађаја.

СТАНОЈЕВИЋ: СТАЊЕ ЈЕ АЛАРМАНТНО, ПРЕКИНУТИ РАД ЦЕНТАРА 

Координаторка Сигурне куће у Београду Весна Станојевић изјавила је, поводом данашњег убиства жене у раковичком Центру за социјални рад, да стање постаје алармантно.

фото П.Милошевић

Станојевић је Танјугу рекла да сматра да би у свим Центрима за социјални рад требало хитно увести обезбеђење, државно или приватно, те да би требало обуставити рад тих центара до даљњег, док се, како је рекла, не види зашто се овакве ствари дешавају.

фото П.Милошевић

„Мора постојати обезбеђење и за оне који у центре долазе, али и за оне који у њима раде“, рекла је Станојевић.

Такође, сматра да би требало прекинути праксу виђања раздвојених родитеља са децом у тзв. контролисаним условима јер то, очито не даје никакве резултате и треба наћи неко друго и дугорочније решење.

Несретно дете, фото П.Милошевић

Додала је да је „потпуно очајна“ јер је жртва нечија мајка, нечија ћерка, која је настрадала без разлога.

„Ово је 19 жена које је убијена у овој години и пета од када је на снагу 1. јуна ступио на снагу Закон о насиљу породици“, навела је Станојевић.

фото П.Милошевић

Приметивши да је толико поремећених особа који шетају улицама који су спремни да „копирају“ нешто што се већ догодило.

„Могуће је да управо то случај сада“, навела је.

Убица,фото П.Милошевић

ВЛАДА СУТРА О САВЕТУ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће сутра на седници Владе Србије на дневном реду бити формирање савета за спречавање насиља у породици, а на основу Закона који је 1. јуна ступио на снагу.

Кубуровић је на ванредној конференцији за новинаре након састанка са министрима унутрашњих послова и рада, а поводом данашњег убиства жене и детета у Центру за социјални рад у Раковици, рекла да и тај састанак показује да је влада спремна да се бори са насиљем.

Она је додала да у овом случају, нажалост, нови Закон о спречавању насиља није могао да буде примењен, јер је реч о бракоразводној парници која траје од раније.

Министар Зоран Ђорђевић поручио је да ће се борити против оваквих ствари и да ће се учинити све да се тако нешто више никада не догоди.

Он је прецизирао да су данас повређена и три радника Центра – психолог Данијела Михајлов и два социјална радника Војкан Томић и Мирјана Николић, али да су они ван животне опасности и медицински збринути на ВМА, као и да је издао налог да инспекција утврди да ли је било пропуста у раду и спровођењу процедура.

Ђорђевић је навео да је инспекција утврдила да је било пропуста у скорашњем случају када је у Центру за социјални рад на Новом Београду убијена жена и да ће одговорни сносити последице.

Донећемо одмах одређене мере у оквиру овог министарства да установе буду додатно обезбеђене и буду уведене додатне процедуре, поручио је Ђорђевић.

„Урадићемо све да оваквих случајева више не буде“, закључио је Ђорђевић.

ПСИХОЛОЗИ: ПРОМЕНИТИ НАЧИН ВИЂАЊА ДЕЦЕ У ЦЕНТРИМА

Судски вештак, Ана Најман сматра да су контролисана виђања у центрима за социјални рад врло проблематична пракса и да треба променити начин виђања детета у тим условима.

„Не могу да препоручим репресивне мере, мислим да би додатна едукација запослених у Центру, као и формирање посебних тимова који би се бавили искључиво проблематиком контролисаног виђања били решење да се ово никада не понови“, наводи Најман. ..

Убиство жене и детета испред Центра за социјални рад у Раковици шест дана након убиства жене у новобеоградском Центру она види пре свега као личну и породичну трагедију, а не гест који је уперен против институција.

„Максимална исфрустрираност, емоционална напетост и висок ниво агресивности који је сигурно био уперен против сваке врсте поштовања правила и процедура које намећу институције са којима насилник мора да сарађује, ствара ситуацију где лако дође до стања агресије и беса који се усмерава ка другима, а некада и ка себи“ каже социјалиста медицинске психлогије-судски вештак, Ана Најман.

Она додаје да убица не планира место на коме ће починити злочин јер је у стањима толиког беса и агресије немогуће рационално размишљати.

„Та агресија се не зауставља лако, и као што смо видели била је усмерена на самог починиоца у првом случају, а у другом и на дете. Починитељ тада не влада собом и ситуацијом, деца често буду “колатерална“ штета“, рекла је Најман.

Она сматра да предлог за увођењем обезбеђења у центре није нешто што може засигурно да реши проблеме.

„Тешко да обезбеђење може да предвиди било шта, јер навала беса се дешава у секунди, то не може да се контролише. Ни репресивне мере нису решење, јер су у питању људи који не желе да поштују правила која има се намећу и отпорни су на све врсте психотерапијске помоћи и могућности да се промене „, рекла је Најман.

Истовремено психог, Зоран Мустеровић скреће пажњу и на одговорност медија при извештавању о оваквим случајевима.

Он сматра да су медији сензационалистичким извештавањем о убиству мајке троје деце испред Центра за социјални рад на Новом Београду пре седам дана на неки начин трасирали пут да дође и до овог другог злочина у Центру у Раковиц.

„Припремљена је атмосфера у друштву како човек сам треба да разреши спорну ситуацију, а не институције, јер су оне наводно неспособне и немоћне, што код психички нестабилних особа подстиче агресију и на неки начин им шаље поруку да они треба сами да реше „ту ствар“- каже Мустеровић.

Он скреће пажњу да социјални радници нису и не могу бити обебеђење и бодигардови.

„Они присуствују и надгледају виђање детета са једним од родитеља , али после изласка из канцеларије они не могу да контролишу даљу ситуацију, када фрустрација и бес нагомилани можда још током сусрета у центру ескалирају у нову свађу и покрену лавину“, каже он.

Мустеровић истовремено упозорава да урушавање угледа и ауторитета инсттитуција у јавности, подстиче насилнике да мисле да сами треба да реше проблем. 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Најављена оптужница за убиство Улофа Палмеа, решена мистерија из 1986. године?

3 (2) Стокхолм – Један од најмистерознијх атентата, убиство шведског премијера Улофа Палмеа пре 34 …

Некадашња сарадница Оливера Ивановића Силвана Арсовић оптужена за саучесништво у његовом убиству

5 (1) Према новој оптужници у случају убиства Оливера Ивановића која је достављена одбрани, некадашња …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *