четвртак , 24 септембра 2020

Нови Закон о играма на срећу укида помоћ за лечење ретких болести, особама са хендикепом…

5
(1)

Министарство финансија Србије предложило је нови закон о играма на срећу који је у скупштинској процедури и у коме се, ни једном речју, не наводи како ће бити распоређен приход који приређивачи игара уплаћују у републички буџет, а по важећем закону користи се за финансирање Црвеног крста Србије, организација особа са инвалидитетом и других удружења.

Према актуелном закону та средства су категорисана као „наменска“ примања буџета, а распоређују се од по 19 одсто за финансирање Црвеног крста Србије, организација особа са инвалидитетом, установа социјалне заштите, спортских организација и јединица локалне самоуправе.

Та наменска примања буџета по критеријумима које утврђује министар, распоређују се тако да се пет одсто намени и за финансирање лечења ретких болести.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић рекла је за Бету да нису учествовали у јавној расправи о Нацрту закона о игама на срећу.

„Расправа је прошла по необичној процедури, испод радара јавности“, рекла је Јовановић.

Додала је да је та ораганизација уложила амандмане и да јој је у Министарству финансија обећано да ће бити уважни, а њима се тражи да се финансирање настави по садашњем закону.

Директор Удружења приређивача игара на срећу Раде Kаран рекао је да њихово удружење, поред још два, остварује око 50 одсто прихода од приређивања посебних игара на срећу и да су учествовали у јавној расправи, али само у делу закона који се њих тиче.

„Наше је да у републички буџет уплатимо део прихода од приређивања игара на срећу, а ствар државе је како ће их расподелити“, рекао је Kаран за Бету.

У образложењу Предлога закона о играма на срећу наведено је да је уместо измена важећег закона предложен нови, обзиром на то да тако предвиђа методологија када се мења више од пола чланова закона.

Нови закон је, како се наводи, предложен „ради увођења нових законских решења, усаглашених са постојећим европским стандардима и стварања напреднијег система и поступака надзора који ће омогућити праћење оствареног промета приређивача електронским путем у реалном времену“.

Додаје се да ће се „на тај начин директно створити услови за смањење сиве економије, повећати приход буџета и унапредити правни оквир за превентивно деловање ради спречавања прања новца и финансирања тероризма“.

У обарзложењу се наводи и да „значајан допринос друштвено одговорном приређивању игара представља одредба којом се прописује минимална удаљеност од 100 метара између нових локација у којима се приређују игре на срећу у циљу заштите становноштва, а нарочито малолетника од претеране изложености објектима“.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже Либану са 100.000 евра

0 (0) Србија ће помоћи Либану ради оклањања последица насталих након разорне експлозије у луци …

Код Неготина опет ухваћене две велике групе миграната

2.3 (3) ПРИПАДНИЦИ Граничне полиције затекли су у уторак ноћу и у среду током дана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *