fbpx

Ново померање рокова за изградњу станова за припаднике служби безбедности

0
(0)

Вучић је данас, након састанака с премијерком Аном Брнабић и ресорним министрима, рекао да ће до 1. маја следеће године у седам градова у Србији кренути најављена изградња. Рекао је и да је за станове заинтересовано и пријављено 23.423 припадника снага безбедности, укључујући и оне који немају адекватан смештај.

„У наредних месец дана почиње градња у Врању и Нишу, а после тога у Краљеву, Крагујевцу и Сремској Митровици, па онда Нови Сад и Београд. До 1. маја у седам градова у Србији

„Милијарду евра у здравствени систем Србије“

Председник Вучић је најавио и пројекат „Милијарду евра у здравствени систем Србије“, који је договорен на састанку са премијерком, и прецизирао је да ће та сума бити уложена у српско здравство 2019, 2020 и 2021.

Вуцић је рекао да ће тај новац бити уложен у све типове здравствених установа.

Како је речено, око 235 милиона евра иде у опште болнице, око 430 милиона у клиничке центре, 54 додатна милиона евра намењена су Тиршовој 2, још 100 милиона у 11 клиника и око 200 милиона у домове здравља.

креће изградња“, рекао је председник.

Према његовим речима, план је да станови буду готови до 2020. године. Прва фаза, како је додао, предвиђа изградњу 8.086 станова. Станова ће бити и у другим градовима – Лесковцу, Чачку, Крушевцу, Пожаревцу, Ваљеву, Прокупљу, Пријепољу, поручио је Вучић.

Он је најавио да су у питању атрактивне локације, а да ће они који имају право на станове добити ниже цене и додатне субвенције у градовима у које не спадају Београд, Ниш и Нови Сад.. У неким од градова ће, према Вучићевим речима, цена квадратног метра за ове станове бити 300 до 350 евра.

Станови најављени пре више од годину дана, рокови пробијани неколико пута

Септембра прошле године стигла је прва најава о изградњи станова за припаднике војске, полиције и БИА, а овај програм стамбеног збрињавања најавио је председник Александар Вучић. Неколико дана касније, министар одбране Александар Вулин изјавио је формирана комисија која ће радити на предлозима за решавање стамбеног питања за све структуре безбедности, те да очекује да ће то бити и до 30.000 станова.

Званично, пројекат станоградње представљен је почетком децембра у емисији Ћирилица на телевизији Хепи, где је председник Вучић најавио да се „ускоро очекује почетак пројекта изградње станова у већим градовима Србије по цени од 500 до 550 евра у Београду, од 450 до 480 у другим градовима“.

Први састанак Комисије за припрему предлога програма изградње станова за припаднике снага безбедности одржан је већ 11. децембра, а састанку је присуствовао и председник, који је и дао први најаву да ће изградња „вероватно почети на пролеће“.

Након Вучића, министарка Зорана Михајловић изјавила је да ће градња станова почети у марту.

Затим је на питање Инсајдера зашто изградња још није почела и када се очекује њен почетак, из Министарства грађевинарства у мају одговорено да ће „изградња станова почети у августу ове године“.

Разлога за кашњење, како је наведено у одговору Инсајдеру, има више – од начина обезбеђивања финансијских средстава па се до припреме и усвајање планских докумената за локације које ће се користити за изградњу.

„У овом тренутку, потпуно спремне локације су локације у Врању и Краљеву, као и локација у Нишу. Што се тиче Београда, услед објективних околности – одржавања локалних избора, Скупштина града није могла да усвоји плански документ по коме ће бити грађени ови станови. Први градови у којима ће се отпочети са реализацијом пројекта су Врање и Ниш“ , навело је Министарство у мају ове године.

У јуну је председница Владе Ана Брнабић изјавила је прва фаза изградње почети у септембру у шест локалних самоуправа у земљи.

„За прву фазу су у потпуности издвојена средства из буџета. Почеће изградња најкасније од септембра у Нишу и Врању, а онда сукцесивно све остале самоуправе до краја године“, рекла је тада премијерка.

Због реализације овог пројекта изградње, представници држава одлучили су да донесу лекс специјалис, односно посебан закон којим би се овај пројекат прогласио пројектом од националног значаја за државу Србију. Доношење оваквих закона подразумева да се, зарад вишег државног интереса, примењује тај нови закон док се постојећи закони који уређују исту материју, суспендују.

На питање новинара Инсајдера, зашто држава у овом случају доноси посебан закон којим се суспендују важећи закони као и да ли постоји други начин да се пројекат спроведе, у Министарству су одговорили да је ово најефикаснији начин да се пројекат убрзано реализује.

Иначе, према лекс специјалису за градњу јефтиних станова за припаднике снага безбедности за изградњу станова у наредне три године из републичког буџета биће издвојено око 64 милиона евра. Реч је о процењеним трошковима без урачунатог ПДВ-а.

У Закону се наводи да ће могућност да стан купе по повлашћеним условима имати сви припадници снага безбедности који немају трајно решену стамбену питање или имају неодговарајући стан.

Извор: Бета, Инсајдер

Фото:Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Више десетина хиљада људу испред НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ, полиција баца сузавац (видео,фото)

4.8 (6) Испред Скупштине Србије у току је протест грађана и присталица опозиције, а део …

Уживо – Народ блокирао центар Београда због Вучевић мера, долази све више људи! (ВИДЕО)

4.6 (12) Испред Скупштине Србије већ се окупило више стотина грађана који су блокирали саобраћај …

Један коментар

  1. treba obecavati i u nadi ove drzati jer ce ga brzo morati braniti i carstvo ocuvati pa ce sa ulaskom carstva u eu i stanove dobiti i svi ce srecno ziveti a mnogi ce pomreti a njihovo mesto crni arapini zauzeti pa gazdi obeliske dizati da ce se makronca secati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *