Ново поскупљење горива одложено за 1. јун

Ново поскупљење горива одложено за 1. јун

4
(1)

Влада Србије одлучила је пре два дана да повећање акциза на гориво одложи за 1. јун, иако је првобитном одлуком од 21. јануара то било предвиђено за 1. фебруар. То је једина измена у односу на документ владе објављен 22. јануара 2020, у којем се наводи повећање акциза и за сву другу акцизну робу – кафу, цигарете, алкохол…

Тако возачи могу да одахну бар до половине године, када ће им гориво поскупети за износ увећаних државних давања. Новом одлуком владе акциза на бензин биће већа за 1,2 динара и држава ће од јуна по свакој литри бензина приходовати 57,1 динар, евродизела по 58,72, а течног нафтног гаса 44,59 динара.

Било би добро да су ово једина захватања државе у цени горива. Међутим, ту су и посебне накнаде за обавезне државне резерве, ПДВ, накнада за енергетску ефикасност (замена врата и прозора и изолација зидова у зградама), маркирање горива…

У поређењу с 2018. годином, потрошачке цене су лане повећане у просеку за 1,7 одсто, објавио је Републички статистички завод. У складу са Законом о акцизама, динарски износ акциза на деривате сваке године се усклађује с годишњим индексом цена у претходној календарској години, те се тако од јуна очекује повећање акциза за 1,7 одсто на бензин, дизел, ТНГ, керозин…

Ново поскупљење горива одложено за 1. јун

Пошто акциза улази у основицу за обрачун ПДВ-а, укупне обавезе произвођача и увозника биће од јуна веће за овај износ.

Уместо овог поскупљења возачи већ ових дана могу очекивати благо појефтињење горива на пумпама, до којег је дошло због пада тражње у Кини услед епидемије коронавируса. Према најновијим информацијама, рафинерије у Кини припремају се за смањење увоза и прераде током наредних месеци, јер борба нације за сузбијање ширења коронавируса погађа потрошњу горива, са успоравањем транспорта, производње и индустријских активности на тржишту највећег светског потрошача нафте.

Индустријски стручњаци и тржишни аналитичари недавно су ревидирали своје прогнозе пропусности за Кину у фебруару и марту за 600.000–1.000.000 барела на дан. У наредна два месеца потражња за горивима за транспорт смањиће се због забране путовања, као и продужавања годишњих одмора у Кини.

Аналитичари из Пекинга очекују смањење потражње производа за око 540.000 барела дневно у кварталу када епидемија достигне максимум. Истовремено, аналитичар са седиштем у Шангају очекује смањење протока од милион барела дневно на основу пада потрошње бензина за 50 одсто током 45 дана.

Уколико се упореде цене горива у Србији и региону, бензин је у БиХ 20 динара јефтинији него у Србији и точи се за 130,6 динара. Када је реч о евродизелу, најјефтинији је у Северној Македонији, где се продаје за 114,84 динара, што је 49,8 динара мање него у Србији. Иначе, наша земља је од почетка ове године у самом врху по цени евродизела, одмах иза Албаније. Доскора је и Грчка била скупља од нас, али то више није случај. Кад је реч о ауто-гасу, у Бугарској је 26,196 динара јефтинији него у нашој земљи.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

Високе цене грађевинског репроматеријала – поскупљења и до 100 одсто

0 (0) Цене ОСБ плоча, које се као грађевински производ уграђују испод кровова, удвостручиле су …

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

Корона само кредитима није наудила, народ се све више задужује код банака

5 (3) Становништво и привреда све више се задужују код банака, односно узимају кредите тако …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend