Ново суђење у случају Ћурувија почиње 5. октобра
Slavko Curuvija has personally been threatened by Aleksandar Vucic prior to his murder

Ново суђење у случају Ћурувија почиње 5. октобра

5
(1)

Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, требало би да почне почетком октобра пред Специјалним судом у Београду, чију је првостепену пресуду недавно укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења. Суђење је заказано за 5, 6. и 9. октобар, прецизирала је за Тањуг портпарол суда Татјана Тешић. Поновљени процес кренуће главним претресом, без припремног рочишта.

Апелациони суд у Београду укинио је 7. септембра првостепену пресуду за ово убиство са образложењем да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у тај случај, као и додавањем радњи оптуженима за које нису оптужени.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили “терен”.

Суђење ће бити поновљено тадашњем шефу ресора државне безбедности Радомиру Марковићу, тадашњем шефу београдског центра ДБ Милану Радоњићу, као и припаднику резервног састава ДБ Мирославу Kураку и оперативцу ДБ-а Ратку Ромићу.

Укинутом пресудом они су били осуђени на укупно 100 година затвора.

Апелациони суд је наложио да првостепени суд у поновљеном поступку отклони све недостатке и повреде на које му је указано, те да поступи по његовим примедбама.

Ромић и Радоњић су у кућном притвору већ три године, а претходно су по три били у притвору, од хапшења 2014.године.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године.

Kурак је осуђен у одсуству јер се налази у бесктву и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.

Из укинуте пресуде произлази да је власника и новинара “Дневног телеграфа” Славка Ћурувију 11. априла 1999. године убило НН лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности помагали у припреми убиства.

Наиме, уместо Мирослава Kурака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, он у укинутој пресуди није поменут као такав, већ непознато лице (НН), чији идентитет није утврђен.

Насупрот укинутој пресуди, у новој оптужници се тврди да је Ћурувију убио Мирослав Kурак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Kако се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због “јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти”.

Убијен је на Ускрс 1999. године, у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе “Дневног телеграфа”, а са њим је тада била Бранка Прпа.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

4.9 (33) „Румунски пулмолог чини чуда: 100% својих пацијената излечила је од Kовида“ – Под …

Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

Навршава се 27 година од неразјашњене смрти Даде Вујасиновић

5 (1) Прошло је 27 година од смрти новинарке „Дуге“ Радиславе Даде Вујасиновић, која ни …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend