Slavko Curuvija has personally been threatened by Aleksandar Vucic prior to his murder

Ново суђење у случају Ћурувија почиње 5. октобра

5
(1)

Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, требало би да почне почетком октобра пред Специјалним судом у Београду, чију је првостепену пресуду недавно укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења. Суђење је заказано за 5, 6. и 9. октобар, прецизирала је за Тањуг портпарол суда Татјана Тешић. Поновљени процес кренуће главним претресом, без припремног рочишта.

Апелациони суд у Београду укинио је 7. септембра првостепену пресуду за ово убиство са образложењем да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у тај случај, као и додавањем радњи оптуженима за које нису оптужени.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили “терен”.

Суђење ће бити поновљено тадашњем шефу ресора државне безбедности Радомиру Марковићу, тадашњем шефу београдског центра ДБ Милану Радоњићу, као и припаднику резервног састава ДБ Мирославу Kураку и оперативцу ДБ-а Ратку Ромићу.

Укинутом пресудом они су били осуђени на укупно 100 година затвора.

Апелациони суд је наложио да првостепени суд у поновљеном поступку отклони све недостатке и повреде на које му је указано, те да поступи по његовим примедбама.

Ромић и Радоњић су у кућном притвору већ три године, а претходно су по три били у притвору, од хапшења 2014.године.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године.

Kурак је осуђен у одсуству јер се налази у бесктву и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.

Из укинуте пресуде произлази да је власника и новинара “Дневног телеграфа” Славка Ћурувију 11. априла 1999. године убило НН лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбедности помагали у припреми убиства.

Наиме, уместо Мирослава Kурака који се у оптужници помиње као директни извршилац убиства, он у укинутој пресуди није поменут као такав, већ непознато лице (НН), чији идентитет није утврђен.

Насупрот укинутој пресуди, у новој оптужници се тврди да је Ћурувију убио Мирослав Kурак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Kако се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због “јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти”.

Убијен је на Ускрс 1999. године, у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе “Дневног телеграфа”, а са њим је тада била Бранка Прпа.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто је Вучић лагао да бака Цока има досије (видео)

4.7 (23) „Хоћете ли да вам изнесем досије да вам кажем шта је све та …

Због нејасних околности „самоубиства“ тужилаштво тражило: Тело бака Цоке послато на обдукцију

5 (10) Више тужилаштво у Београду наложило је обдукцију тела Стојанке Стојановић познатије као „бака …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend