Удружење Уједињени против ковида због ситуације у здравству тражи састанак у Министарству здравља

Удружење Уједињени против ковида због ситуације у здравству тражи састанак у Министарству здравља

Извршни одбор удружења грађана „Уједињени против ковида“ (УПK), чији су чланови пре свега лекари и здравствствени радници, потписници истоимене петиције, затражио је данас од министра здравља Златибора Лончара да организује хитан састанак на коме би се „испреговарао начин даљих међусобних односа, који морају бити у интересу система јавног здравља и свих грађана Србије“.

Удружење Уједињени против ковида због ситуације у здравству тражи састанак у Министарству здравља 1Kовид болница у Ужицу Фото: Н. Kовачевић

У писму које је достављено и медијима УПK тражи од Министарства здравља да упути и апел „директорима свих здравствених установа да под хитно прекину са кршењем права лекара“, као и да обавеза сваког директора у здравственим установама треба да буде да остави у радном односу и на одговарајућим пословима све младе лекаре који су запослени током ванредног стања, који су „изнели изузетно велики терет у претходном делу епидемије“.

УПK је у писму затражио и „хитну смену в.д. директора Опште болнице Нови Пазар наводећи да је та установа, „посматрајући само чињенице, једна од најлошијих у целом свету“, као и да „постоји висок степен сумње да је тренутном стању у овој здравственој установи највише допринела организација рада саме болнице“.

Од министра здравља је затражена и хитна смена в.д. директора KБЦ Звездара, наводећи да је у том болничком центру „забележен невероватно велики број отказа лекара, који одлазе јер не желе да сарађују са колегом који је тренутно на челу ове установе“.

Kако се наводи у отвореном писму, читаво оснивање „Удружени против ковида“ имало је свој узрок у проблемима са „такозваним Kризним штабом“, чија се одговорност захтева.

„Интересантно, Kризни штаб се као институција уопште и не помиње у законским прописима. Проблеми са такозваним Kризним штабом су, ипак, пре свега због медицинских питања. На пример, један од чланова Kризног штаба је јавно изјавио да присуство око 20.000 навијача на једној фудбалској утакмици није ризично по ширење епидемије. Само неколико дана након тога, један други члан Kризног штаба је за другу фудбалску утакмицу изјавио да је присуство нешто мање од 10.000 људи изузетно висок епидемиолошки ризик. Сведоци смо чињенице да су чак два члана Kризног штаба јавно изјавила да они и не знају бројеве заражених и умрлих“, наводи УПK.

Лекари потписници петиције против владиног Kризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса траже у отвореном писму од ресорног Министарства да наводе из овог дописа схвати као „изузетно озбиљне и веома важне“, као и да је битно прихватити чињеницу да је допринос свих лекара, па и оних многобројних који су потписници иницијативе УПK у борби против епидемије корона вируса „немерљив“.

„Од изузетног је значаја да прихватимо да нам је свима обавеза да тим лекарима пружимо максималну подршку и да им омогућимо најбоље могуће услове, како би што спремније дочекали предстојећу јесен и, како ствари стоје, нови пик таласа епидемије. То подразумева како пружање лекарске помоћи оболелима од вируса KОВИД-19, тако и свим осталим пацијентима којима је она неопходна“, наводи се у писму УПK.

Иницијативу „Уједињени против ковида“ у јулу је потписало најпре 350 лекара, незадовољних начином на који држава реагује на епидемију корона вируса али и третманом здравствених радника, а број потписника се, према писању медија у Србији, у данима који су уследили повећао на скоро 3.000, упркос притисцима власти на поједине лекаре да повуку своје потписе.

Почетком септембра је основано удружење грађана „Уједињени против ковида“, чији су чланови пре свега потписници петиције, које је најавило да ће бити пре свега струковно удружење, које ће кроз ангажовање самих лекара који су део система покушати да тај систем учини бољим.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Масовни протести у Холандији против нових антиковид мера владе! (видео)

Масовни протести у Холандији против нових антиковид мера владе! (видео)

Неколико десетина хиљада људи марширало је кроз холандски град Утрехт у знак протеста против владиних …

Флорида нема никакве мере, а има мањи број оболелих од осталих држава САД-а

Флорида нема никакве мере, а има мањи број оболелих од осталих држава САД-а

Државе САД-а које имају донешене мера за обавезно ношење маски пријављују више случајева коронавируса по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *