Новопазарци незаинтересовани за вакцине - само шест одсто вакцинисаних

Новопазарци незаинтересовани за вакцине – само шест одсто вакцинисаних

0
(0)

Расте број заражених и хоспитализованих од ковида 19 у Новом Пазару, Сјеници и Тутину. Али, овај део Србије има и најмањи број вакцинисаног становништва, међу којима је и велики део здравствених радника. Оправдано се страхује да се не понови прошлогодишњи јунско-јулски сценарио, када је овај крај био највеће жариште у Србији.

У тренутку када становници из земаља у региону долазе у Србију да се вакцинишу, јер им државе нису обезбедиле довољно вакцина, у Новом Пазару, не могу да их потроше, јер нема заинтересованих. Локални здравствени званичници то тумаче ширењем гласина на интернету које доводе грађане у сумњу у безбедност и ефикасност вакцине.

Грађани Пазара с којима је репортер Н1 разговарао кажу да се нису вакцинисали јер „једноставно није проверено“, „због несигурности“, а и „да немају поверења“.

Статистика је неумољива. Број вакцинисаног становништва који не прелази шест одсто, упалио је аларм. Зато је директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша већ два дана у Новом Пазару. На трибинима на три факултета, разговарао је са студентима и грађанима.

„Јако је битно да смо у ова два дана добили подршку и верских лидера у Новом Пазару. Позвали су нас да, као стручњаци, позовемо људе на вакцинацију. Могу да кажем да вакцине које се користе не садрже животињске састојке. То је веома битно за вернике, да их могу користити“, казао је Ивануша.

Марко Ољача, из друштва Кораци, који је предводио делегацију стручњака која је обишла овај крај Србије, како би посредовали у процесу имунизације, каже за Н1 да је најбитније разговарати са људима који имају функције, јер они треба да буду пример вакцинације.

„Претпостављам, када би се рецимо хоџе у локалним заједницама вакцинисале да би вероватно цело село у наредна два или три дана било вакцинисано. Морамо људима објаснити да ово није само питање општег добра, већ и личне безбедности“, наглашава Ољача.

Лекари кажу да ако се настави овај тренд повећања броја заражених на подручју Новог Пазара и околних градова – биће угрожен ковид систем болнице.

Ако се узме у обзир да Нови Пазар има нешто више од 71.000 становника и да је око 19 пута мањи од Београда, добије се да је 101 заражени, као да у главном граду за 24 сата буде 2.000 позитивно тестираних. Такве бројке већ забрињавају, а нарочито ако се има у виду и да је здравствени систем у овом делу Србије много мањи него у Београду.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срећом па о боловањима плаћеним и неплаћеним не одлучујеш ти БЕЗМОЗГАЋУ!

Срећом па о боловањима плаћеним и неплаћеним не одлучујеш ти БЕЗМОЗГАЋУ!

5 (9) Александар Вучић је почео озбиљно да губи компас, па је јутрос без проблема …

Предраг Кон: Сада треба да се вакцинишу најмлађи, они највише преносе вирус

Предраг Кон: Сада треба да се вакцинишу најмлађи, они највише преносе вирус

2 (8) Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је да је ово „добитни …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend