НС: Кинези партнери „Необуса“?

НС: Кинези партнери „Необуса“?

0
(0)

„НЕОБУС“, фабрика аутобуса из Новог Сада, која је пре неколико месеци отишла у стечај, могла би поново да почне да ради. У Нови Сад је, како истиче Зоран Кијац, председник УО „Необуса“, допутовала делегација привредника из Кине, представника фабрике „Јутонг“, највећег светског произвођача аутобуса, како би се договорили о могућности за почетак сарадње са новосадском фабриком.

„Необус“ је, подсећамо, приватизован на аукцији 2004. године, када је купац из Саудијске Арабије, Мохамедали ал Маграби, који је у Србију дошао да купи аутобусе за своје предузеће, купио целу фабрику за 720.000 евра. Послови, међутим, нису ишли како је планирано, тако да је предузеће завршило у стечају.

– О томе колико је прича о сарадњи озбиљна најбоље говори и то што ће делегацију примити градоначелник Новог Сада – каже Кијац. – Сама фабрика, коју гости представљају, однедавно је, са производњом од 52.000 аутобуса годишње, преузела примат од „Мерцедеса“ који производи 49.000 аутобуса годишње.

Са будућим партнерима, додаје Кијац, тренутно се дефинише ниво кооперације, пошто би партнерима из Кине било интересантно да кроз „Необус“ „уђу“ на тржиште бивше Југославије, али и целе југоисточне Европе.
НАДА ЗА МЕТАЛЦЕ МИЛАН Старовић, један од лидера синдиката „Солидарност“, који је већ најављивао сарадњу са Кинезима, истиче како би поновно покретање „Необуса“ могло да донесе препород не само овој фабрици, већ и металској индустрији Новог Сада. – Сарадња са овим, највећим произвођачем аутобуса на свету, и производња великог броја аутобуса требало би да покрене и остале металске фабрике – каже Старовић. – Самим тим, укупан број запослених могао би да се мери не десетинама, него стотинама…

– На тржишту Србије, годишње се прода око 600 аутобуса произвођача из Украјине, Белорусије и Русије, који су нешто јефтинији од оних које је „Необус“ до сада производио – објашњава Кијац. – Планирамо да са партнерима из Кине направимо прототип аутобуса, који ће имати повољну цену, али ће задовољавати све услове неопходне за улазак на тржиште ЕУ. То нама у „Необусу“ не би требало да буде проблем, јер смо већ савладали све захтеве производње за ЕУ, и имамо неопходне машине.
КРИЗИ КУМОВАЛИ ХОЛАНЂАНИ

„НЕОБУС“, како истиче Старовић, има савремену технологију производње аутобуса, пошто су производне линије направљене због посла са партнерима из Холандије пре неколико година.

– То улагање у технологију, донекле је и „кумовало“ одласку у стечај, пошто посао са Холанђанима није реализован жељеном динамиком, и на крају није ни завршен – каже Старовић.

 

Необус

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бор: Око 50 кинеских радника штрајковало испред седишта компаније Зиђин тражећи боље услове за рад, најавили тужбу против компаније по повратку у Кину

Бор: Око 50 кинеских радника штрајковало испред седишта компаније Зиђин тражећи боље услове за рад, најавили тужбу против компаније по повратку у Кину

5 (1) Око 50 кинеских радника ангажованих на изградњи јаловишта за потредбе новог рудника бакра …

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

5 (8) Под влашћу Српске напредне странке Србија је престала да постоји као држава, постала …

Један коментар

  1. kako će da radi kad Đilas kupuje autobuse po belom svetu .

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend