Бабушница: Војни лекари у посети становницима села

Бабушница: Војни лекари у посети становницима села

0
(0)

БАБУШНИЦА – Лекар и медицински техничар из Треће бригаде Копнене војске прегледали су више од четрдесет мештана села Завидинце у општини Бабушница којима лекарска помоћ често није доступна. Начелник групе за цивилно-војну сарадњу у Трећој бригади потпуковник Жељко Петровић, доктор поручник Владимир Лазаревић и медицински техничар старији водник прве класе Душан Милојковић показали су хуманост али и оправданост акције „Војни лекар на селу“. Одлазак војних лекара на терен подржала је и локална самоуправа на челу са замеником председника општине Драганом Костићем.

– Иако доктор Дома здравља долази једанпут недељно, ова посета војног лекара нам пуно значи. Дошла сам да га питам и око лекова које пијем. Лепо је што су дошли код нас -каже Мирјана Спасић док Славица Петковић говори да не памти кад је последњи пут била код лекара. – Прошле године сам снимала желудац и жуч у Дому здрављу. Први пут у наше село долазе војни лекари. Лепо је што и на овакав начин показују бригу о нама – каже она. Председник Савета Месне заједнице села Јован Ђурић истиче да у селу живи 400 мештана, махом старијих од 60 година. Имамо и четвороразредну основну школу са 12 ђака. Прегледи су у Завидинцима обављани у згради месне канцеларије, у коју су сатима пристизали мештани и тражили здравствену помоћ. Посебно су били дирнути пажњом и бригом лекара, медицинских техничара и војног возача Драгана Дорословца, који је тешко покретне људе довозио и одвозио до њихових кућа.

– Прегледали смо, измерили притисак, ЕКГ и ниво шећера у крви, дали помоћ на лицу места, пружили савете за даље лечење, а неким пацијентима смо наложили да се одмах јаве свом лекару – каже поручник Лазаревић.

– Циљ акције је да помогнемо становништву, тамо где је отежано здравствено збрињавање – нагласио је потпуковник Жељко Петровић.

Акцију је позитивно оценио и заменик председника општине и резервни официр санитетске струке Драган Костић, поготово што бабушнички крај традиционално воли и цени војску.

ТРАДИЦИЈА

АКЦИЈА „Војни лекар на селу“ је у Трећој бригади заживела 2012. године, лекарским прегледима у општинама Димитровград, Лебане, Медвеђа и Куршумлија. Ове године, војни лекари и медицински техничари из Треће бригаде ће, после Бабушнице, обићи мештане у забаченим селима општина Сврљиг, Блаце и Прокупље.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend