Нуде нас као пацове: Брнабићка и министар Љајић експериметнишу у Србији са 5Г технологијом

5
(6)

Лекари и научници још увек не могу да се усагласе да ли 5Г технологија за бежични пренос података угрожава здравље људи и других живих бића и у коликој мери. Да би се дошло до тих резултата потребна су обимна истраживања, за шта су већ издвојена знатна средства. Само ЕУ планира да уложи најмање 700 милиона евра. Да би се докопала тих пара актуелна напредњачка власт у Србији је као заморчиће понудила сопствене грађане и то још слави као велики политички успех.На челу те кампање су хрватска држављанка Ана Брнабић и новопазарац Расим Љајић

Никада раније увођење нове телекомуникационе технологије није изазвало толико контроверзи као 5Г, односно пета генерација мобилних телефона са којом се управо почиње.

Ова технологија означава почетак једне нове ере у бежичном преносу података, јер омогућава, на пример, и да кућни апарати међусобно комуницирају. Захваљујући томе што време чекања од акције до реакције износи мање од једне милисекунде (хиљадити део секунде) могуће је већ сада да истовремено 100 милијарди апарата на целом свету буде доступно.

Све ово звучи као револуционарни напредак у телекомуникационим технологијама и сцене из неког научно-фантастичног филма, али је питање да ли је 5Г опасан по здравље људи и животиња.

Пета генерација, или популарно 5Г, користи високофреквентне радио таласе и тако постиже бржи пренос података. Проблем код ових радио таласа је што имају мањи радијус од нискофреквентних. Због тога увођење 5Г технологије захтева изградњу густе мреже примопредајника.

Да би мобилни телефом пете генерације био стално доступан, базне станице ће бити буквално свуда инсталиране: на аутобуским стајалиштима, бандерама електроводова, уличним светиљкама, па чак и испод поклопаца шахтова. Само тако је могућ несметан рад једног 5Г апарата.

Западноевропски и северноамерички градови су већ сада изложени снажном зрачењу различитих базних станица за пренос података, а то ће се у будућности повећавати.

Међународна комисија за заштиту од нејонизирајућих зрачења (ИЦНИРП), коју признају и Светска здравствена организација и Европска Унија, па и Србија, на основу вишегодишњих истраживања дала је граничне вредности зрачења у оквиру којих, како се сматра, нема опасности по здравље живих бића, па тако и људи.

У случају широке распрострањености 5Г технологије ове вредности би могле да буду пређене, сматра велики број стручњака. Шта ће се онда десити?

Високофреквентни радио таласи који су већ сада у употреби шкоде инсектима. Примећено је да на подручјима која су више изложена оваквом зрачењу масовно умиру пчеле. У свету без пчела изумрле би и многе биљне врсте које се размножавају искључиво уз помоћ инсеката. 5Г ће овај процес убрзати, упозоравају струћњаци, док ИЦНИРП апелује да се поштују задате граничне вредности.

Оно што су научници недвосмислено утврдили, јесте да 5Г таласи изазивају загревање ткива са којим долазе у контакт. Ово није новост, јер мобилни телефони су и до сада користили сличне таласе који у микроталасним пећницама доводе до загревања хране.

Поборници 5Г технологије истичу како милиметарски таласи које користе апарати нове генерације не могу да продру кроз кожу и тако оштете унутрашње органе. Kритичари упозоравају да такво продирање није неопходно да би се изазвала трајна оштећења.

Група од 230 научника и лекара из Европске Уније која је још 2017. послала апел да се заустави увођење 5Г технологије указала је на то да су досадашње студије показале како је тачно да је људска коже сувише дебела да би је пробили високофреквентни зраци, али да она истовремено није компактна, односно да има отворе (као што су на пример знојне поре) кроз које таласи могу да продру у тело. Шта се даље дешава није научно истражено, али постоји могућност да таласи који на овај начин продру у тело изазувају туморе на унутрашњим органима.

Ова бојазан се базира на резултатима студије америчког Националног технолошког програма (НТП) објављеним у новембру 2018. Научници су у лабораторији једну групу глодара (мишева и пацова) изложили зрачењима од 900 мегахерца, што је била основна фреквенција друге генерације мобилних телефона, дакле далеко нижа од оне коју користи 5Г. Примећено је да у просеку ти глодари живе дуже од оних из групе која није била изложена зрачењу, али то је био резултат тога да су радио таласи успоравали једну типчну болест бубрега од које ове животиње пате. Значи, и високофреквентни таласи могу да продру дубоко у организам. При томе је примећено и да мужјаци често оболевају од тумора на срцу.

Агенција за истраживање канцера (ИАРЦ) са седиштем у Лиону класификовала је зрачења мобилних телефона као „могући узрок рака“. Ово мишљење се заснива на налазима из једне обимне студије у којој су коришћени подаци прикупљени од великог броја дугогодишњих корисника мобилних телефона. И шведски научник Ленарт Хардел са Универзитетске клинике Еребро потврдио је ово мишљење својим дугогодишњим истраживањем.

Заговорници 5Г технологије, међутим, узвраћају како се ови подаци односе на старије технологије које су имале дуже интерактивно време, односно време потребно да акција изазове реакцију, које је код нове генерације спуштена на испод једне милисекунде. Највеће зрачење долази од укљученог мобилног телефона који покушава да ступи у контакт са базном станицом, што је чест проблем управо у Србији, посебно код корисника мтс и ВИП мреже, а 5Г ту неће ништа променити док се не обнови и прошири постојећа мрежа примопредајника.

Већ из овога је јасно како 5Г може да узрокује повећање обољења од рака. Због тога је град Брисел недавно забранио увођење 5Г мреже, а утицајни немачки Савез за животну околину и заштиту природе (БУНД) затражио је мораторијум на увођење нове генерације док се не истраже све потенцијалне опасности. Да би се дошло до релевантних научних закључака потребне су вишегодишње студије са великим бројем учесника. И ту на сцену ступа Србија.

Министар спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва Расим Љајић је крајем априла ове године у Пекингу објавио како је са кинеским партнерима договорио увођење 5Г технологије у Србији већ у 2020. години. Одмах затим се огласила и председница владе Ана Брнабић еуфоричном изјавом како је ово велики успех за нашу земљу, јер ће најновију технологију добити без и једног динара плаћеног из буџета.

Овакви наступи су срачунати искључиво за заглупљивање ионако слабо обавештене јавности. Увођење 5Г технологије је чисто комерцијални посао и нигде у свету држава не инвестира новац из буџета за тако нешто. Напротив.

Фреквенције се сматрају националним ресурсом и дозвола за њихово коришћење се продаје компанијма заинтересованим за тај посао. Дакле, не само да увођење 5Г нигде у цивилизованом свету није оптерећење за буџет, већ оно буџету доноси новац.

У Немачкој је недавно завршена прва аукција на којој је држава продала право коришћења одређених фреквенција за подручје 5Г мреже и то за више од шест милијарди евра. Србија би морала исто да поступи, јер је својевремено продала не само фреквенције потребне за раније генерације мобилних телефона и других уређаја, већ и за емитовање телевизијског програма. Због чега се 5Г фреквенције додељују бесплатно, па се то још рекламира као посебан успех садашњих власти?

У развој 5Г технологије и истраживања њене евентуалне штетности Европска Унија је већ планирала да уложи 700 милиона евра. Kина је међу првима успела да створи функционалне апарате који раде по овој технологији и њен национални интерес је да је наметне свету као будућност преноса података. Kолико привреда и влада ове земље желе да уложе у та истраживања за сада није познато.

Проблем код истраживања могуће штетност 5Г лежи на првом месту у чињеници како власти нормалних земаља не желе сопствено становништво да користе као заморчиће. Осим тога, да би се испитало дејство фреквенција које користи 5Г потребно је наћи територју на којој нема превише зрачења сличних технологија, а тако нешто је на развијеном Западу немогуће, посебно у подручјима гушће насељености која је потребна како би се имао репрезентативан узорак. Србија испуњава те услове.

У великом броју западних земаља 5Г се уводи, али постепено. У свима њима постоје снажни притисци становништва и стручњака да се са тим застане док се не утврди могућа штетност по људе и природу. У Швајцарској се формира покрет који ће затражити референдум по овом питању. Ако у тој земљи буде уведен мораторијум на 5Г највероватније ће то изазвати домино ефекат у целој Европи.

Теленор најављује да ће у Србији бити први који ће својим корисницима понудити 5Г. У његовој матичној држави, Норвешкој, ова технологија се још не уводи, јер власти проучавају могуће опасности. У српској власти нико о томе ни не размишља, будући да су накнаде за неопходна истраживања на живим људима у њиховом природном окружењу веома високе, а ти милиони евра би отишли у џепове властодржаца.

Због тога смо једина европска земља која не тражи надокнаду од приватних компанија за коришћење националног ресурса – фреквенција.

Игор Милановић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

3 Коментара

 1. Nisu ni te fekalije ni njihova deca fekalije imuni na to!

 2. Уништавање народа

  Brnabićkina deca?

  Nego, krajnje je vreme osloboditi se domaćih Osmanlija, jer smo pred propašću i kolapsom.

  Baš se pitah gde je mrak?

  • „Deca“ SVIH tih fekalija kojima su dali odresene ruke njihovi vlasnici da divljaju, pljackaju i unistavaju ovu koloniju!
   A to djubre i nakaza decu i nema!
   Tu sam, ali samo povremeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend