Безбедност

Обнова војне доктрине у светлу економије и географије

Скоро истовремено објављене Беле књиге националне одбране Француске и Аустралије, без обзира на растојање које дели ове земље, имају доста заједничког. Обе припремају своје оружане снаге углавном за експедиције и концентришу пажњу на догађаје у области Пацифичког прстена.

Економија као фактор стратегије

У француској Белој књизи међу осталим опасностима помиње се светска економска криза, која може да поткопа финансијску и поличку стабилност Европе. Истовремено се истиче економски напредак низа земаља у развоју, пре свега Бразила, Индије и Кине као фактор који може да ојача њихов политички утицај. Аустралијски документ такође помиње кризу као важан фактор који одређује стратешко планирање.

У том контексту пораст економске активности у Азији и пратећи раст политичке активности не могу да не изазивају промене у војном планирању. Политичке противречности и могуће конфликте у Пацифичком прстену проглашавају за дестабилишуће обе земље.

За Аустралију која се налази у непосредој билизини од најактивнијег потенцијалног центра догађаја, актуелност ових претњи је већа. За разлику од Француске, у аустралијској доктрини се директно говори о заштити својих територија као о једном од могућих задатака оружаних снага. За Француску овај задатак очигледно није актуелан – Бела књига истиче крајње нису вероватноћу оружаних конфликата у Европи.

Руско питање

Русија се помиње као важан фактор у оба документа. Француска Бела књига подвлачи пораст војних трошкова РФ. Као последица је пораст могућности Оружаних снага РФ са истовременом констатацијом противречности о низу питања између Русије и НАТО-а, укључујући ПРО, неслагања о питањима међународне и енергетске безбедности и слично. При томе истиче се као позитивни фактор сарадња са РФ по низу питања, укључујући авганистански транзит, операцију у Малију, војно-техничку срадњу РФ и Француске. Документ одређује односе Русије и НАТО-а у целини као нестабилну равнотежу и изражава наду да ће се она сачувати. Истиче се неопходност срадње са Русијом у осигурању безбедности у Европи. Такође је указано да економски положај Русије остаје нестабилан, а зависност од извоза нафте и гаса може негативно да утиче на реализацију војних програма Москве. Ипак смањење војних трошкова НАТО-а компликује ситауцију у оружаној индустрији и заоштрава конкуренцију на међународном тржишту наоружања, где расте активност низа земаља, укључујући САД и Русију.

Значај Русије као извозника наоружања и енергената истиче и аустралијски документ. За разлику од фрнанцуских аутора, аустралијски истичу растући економски потенцијал Русије као могући фактор утицаја.

Кина и остали

Супарништво САД и Кине, најјачих фактора у региону и свету, у аустралијском тексту подвучено је као фактор који одређује ситауцију у целини. Кина није обележена као могући противник, али полазећи од означеног система односа Аустралије са другим земљама, питање „против кога дружити“ не стоји. Француска у свом документу такође скреће пажњу на кључне за себе регионе Северне Африке и Блиског Истока, истичући могућу дестабилизацију и терористичку активност у овим регионима као опасност.

Нови облик рата

Ни Француска, ни Аустралија не припремају се за класичан копнени рат – највише се развијају експедиционе снаге, ратно ваздухопловство и морнарица и целини. У обе земље се констатује важна улога одреда специјалне намене и неопходност њиховог јачања, планира се развој санга позадинске подршке и снабдевања борбени одреда. Обе стране рачунају на авијацију, савремено високопрецизно оружје, беспилотне летелице и средства управљања и везе, сводећи своје копнене трупе у мобилне мешовите бригаде.

Интересантна је разлика француског и аустралијског прилаза нуклеарном оружју. Француска као нуклеарна сила чува свој арсенал као гаранцију стратешке стабилности. Аустралија која не поседује нуклеарно оружје директно говори о томе да рачуна на нуклеарни арсенал САД као на гранцију од могуће примене сличног оружја.

Илија Крамник,

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!