Обрадовић: „Време је да протести уђу у нову фазу“

Обрадовић: „Време је да протести уђу у нову фазу“

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је сада право време за договор свих политичких опција праве опозиције, синдиката, удружења, јавних личности, студената и грађана око нове политичке платформе иза којих ће сви стати, а која би између осталог подразумевала да нема избора док нема услова за њихово фер и поштено одржавање.

„Сада је прави тренутак за договор. Нама је сада потребан прави унутрашњи дијалог у Србији, у коме бисмо – уз поштовање наших различитости и нову политичку културу која подразумева нормалну комуникацију и кад се не слажемо о свему – дошли до нове политичке платформе иза које бисмо сви стали. Kад кажем сви – мислим на све политичке опције праве опозиције, синдикате, удружења грађана, јавне личности, студенте, грађане…“, навео је Обрадовић у ауторском тексту.

Према његовим речима, у једном опозиционом фронту треба да буду сви који већ осам недеља заједно шетају не само у Београду, већ и у другим градовима Србије.

Он је навео „све који се већ дуго самостално боре против ове власти: пензионере, малинаре, просветаре, опљачкане банкарске клијенте, пострадале од криминала јавних извршитеља, ратне ветеране, борце против изградње мини-хидроелектрана које уништавају наше реке и екосистем, војни и полицијски синдикат…“.

„Сви треба да будемо у једном опозиционом фронту, а свако нека га зове како му одговара: грађански, народни, социјални или патриотски фронт“, написао је Обрадовић.

Он сматра да ће се сви они лако сложити око тога да нема одступања и да треба наставтити протесте до пада власти Александра Вучића, што је како је рекао „услов свих услова за повратак нормалности у Србију“, да нема избора док нема услова за фер и поштене изборе, да нијје довољно само да су против Вучића, већ да се сада унапред мора знати како ће изгледати Србија после Вучића, како се „овакве ствари не би понављале“ и како нико не би морао поново да шета за неколико месеци или година.

„Медији и избори треба да буду слободни, власт одговорна и смењива, а државна институције и закони изнад појединаца који морају да одговарају чим прекрше закон“, навео је Обрадовић.

Он је казао да успех досадашњих протеста не проистиче из тога што их организују студенти, нити што их подржава Савез за Србију и друге политичке опције из опозиције, нити што на њих позивају или на њима говоре бројне јавне личности, већ је тајна успеха у јединству и у томе што су сви заједничким снагама залегли за то да протести успеју – без обзира на наше идеолошке и политичке разлике.

„Сви смо дошли до истог закључка: ова власт није нормална и свеукупно стање у држави је ненормално. Једино решење је да прво скинемо ову власт, а онда вратимо ствари у нормалу“, навео је Обрадовић.

Према његовим речима, потребан је консензус око елементарних поставки, а онда је за даље потребан дијалог и договор.

„Савез за Србију је у својој програмској платформи у 30 тачака ставио комплетну визију како треба да изгледа једна нормална земља: лустрација, Закон о пореклу имовине свих носилаца јавних функција од 1990, решавање нагомиланих проблема са јавним извршитељима, банкарским дужницима, домаћом привредом и пољопривредом, очување територијалног интегритета и суверенитета, породична политика, враћање отетих пензија…“, казао је он.

Додао је да сматра да је за будући договор кључна идеја Савеза за Србију о прелазној Влади стручњака на челу са нестраначким премијером у којој неће седети нико од лидера опозиције, а која ће бити орочена на годину дана.

Задатак прелазне Владе, како је навео, био би да ресетује систем, врати Србију у нормалу и уведе ред, затим да донесе системске законе око којих се договоримо, да ослободи медије и омогући прве фер и поштене изборе после Вучићевог пада са власти.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сукоби десничара и АНТИФЕ у Портланду, пуцано на демонстранте (видео)

Сукоби десничара и АНТИФЕ у Портланду, пуцано на демонстранте (видео)

Протести десничарских и левичарских група у америчком граду Портланду у недељу су се претворили у …

Француска: Шести викенд масовних протеста због ковид пропусница (видео)

Француска: Шести викенд масовних протеста због ковид пропусница (видео)

Хиљаде људи протестовало је данас у више градова широм Француске због здравствене пропуснице ковид-19, која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *