четвртак , 24 септембра 2020

Од данас за напад на извршитеља или нотара вишегодишње казне затвора!

4
(1)

Од данас, 1. децембра, на снази је измењени Kривични законик који, између осталог, доноси и ново кривично дело „напад на адвоката“, као и повећане казне за напад на службено лице које је на дужности.

Увреда упућена полицајцу или војнику на дужности, ометање инспектора у контроли или напад на јавног бележника, тужиоца или судију, коштаће скупље све који се на то усуде од 1. децембра. Бољој правној заштити службених лица нарочито се радују народу неомиљени извршитељи, преноси РТС.

„То даје неку већу сигурност да ја знам да сам потпуно заштићена када изађем на терен. Имали смо до сада различите организације које провоцирају, вербално нападају, псују, вређају, шиканирају, на различите начине нас понижавају“, каже Снежана Петровић из Kоморе јавних извршитеља.

Не би смело да буде ни обрнуто. Статус који уживају службена лица не даје им за право да се према грађанима опходе непримерено.

„Постоји могућност да се починилац кривичног дела на штету службеног лица ослободи казне уколико је био изазван незаконитим или грубим понашењем службеног лица. Осим тога, службено лице такође може кривично одговарати“, наводи Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије.

У службена лица, међутим, нису ушле професије које су претходних година указивале да су због учесталих напада угрожене. Тај статус нису добили лекари, новинари, просветни и социјални радници.

Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, каже да списак службених лица није проширен, али да сада постоји професија од јавног значаја. Наводи да су новинари типични представници професије од јавног значаја, а поједине категорије које обављају послове од јавног значаја добијају строжу заштиту према Kривичном законику.

Kо буде проглашен кривим за претњу или напад на службено лице, иза решетака ће провести највише пет година. Ако службено лице лакше повреди, у затвору ће провести између две и осам година, док је за наношење тешких телесних повреда највећа казна 12 година затвора.

Аутор: РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одмах после короне извршитељи пуштени са ланца, од 1000 дин, вам праве дуг 50.000 динара!

5 (22) За време короне држава је дозволила мораторијум на сва дуговања и плаћања, сада …

ХАОС КОД ХОРГОША Мигранти насртали на српску војску и полицију, мештани уплашени (видео)

4.6 (19) Из дана у дан све више миграната се може видети у пограничним местима, …

Један коментар

  1. Србија је одавно постала затворени логор у ком „напредна“ мањина врши НЕВИЂЕНИ ТЕРОР над већинским становништвом.
    Нису ни свесни да је лонац ПРЕД ЕКСПЛОЗИЈОМ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *