fbpx

Од јесени масовна отуштања радника, смањивање, плата, пензија

0
(0)

Београд — До 1. јула требало би да буде усвојен владин пакет од 21 реформског закона, који ће помоћи опоравку привреде, каже функционер СНС Миленко Џелетовић.

То ће бити учињено кроз смањење сувиших административних препрека, побољшање пословног окружења и привлачење више страних инвестиција, изјавио је Џелетовић, председник Економског савета СНС.

Он је најавио и да ће у јавном сектору од 1. јула бити примењен систем платних разреда.

Власник компаније ИТМ Топлица Спасојевић рекао је да је крајње време да се примене мере за подстицај развоја приватног сектора и нагласио да је веома важна сарадња државе и приватног сектора, јер треба имати у виду да се 50 одсто БДП-а Србије ствара у приватном сектору. ИТМ у протеклих три године није отпуштао раднике, али ако се настави оваква политика, поготову на финансијском тржишту, отпуштања ће бити неминовна, упозорио је Спасојевић. „Држава би морала да омогући боље услове пословања приватном сектору“, сматра Спасојевић, који је поновио залагање да Србија треба да има своју Развојну банку како би помогла реалном сектору да побољша конкурентност и повећа извоз.

Владин сет мера је само први корак у реформама и реструктуирању јавног сектора и то је комплексан процес који треба ту област да учини профитабилном, нагласио је Џелетовић за РТС и напоменуо да ће држава помоћи да вишак запослених у јавном сектору надје перспективу у приватном сектору.

Џелетовић је оценио да ће те мере владе за излазак из кризе бити непопуларне и постоји могућност да ће изазвати пад популарности владајуће гарнитуре, али и нагласио да је за Србију у овом тренутку од пресудне важности да те мере донесу раст привреде и раст стандарда становништва после 12 година спроводјења разних реформи.

У 153 јавна предузећа, која чекају на реструктуирање, има око 50.000 запослених и сигурно је да ће пуно људи остати без посла, казао је Џелетовић и додао да се у јавном сектору још пребројавају запослени, тако да се још не може тачно проценити колико има вишка.

Вишак запослених у јавном сектору биће преусмерен у приватни сектор, при чему ће држава помоћи да то буде што безболније, казао је он.

Према његовим речима, мала и средња предузећа су циљана групација којој ће држава помоћи да се брже развија, отвара нова радна места и апсорбује вишак радне снаге из јавног сектору, а држава ће на тај начин бити фискално растерећена.

Када је реч о реструктурању 153 јавна предузећа, Џелетовић је указао да је у интересу државе да у њеном већинском власништву остану нека од јавних предузећа, јер нису сва губиташи, али се нека од њих морају учинити профитабилним.

Џелетовић је додао да влада тек треба да направи план која су од јавних предузећа од виталног државног интереса, па ће на основу тога бити одређена њихове судбина.

Генерални директор Поште Србије Милан Кркобабић навео је да то јавно предузеће има 15.000 запоселних и нема вишка запослених, напоминујући да у Србији недостају нова радна места.

Као позитиван пример, Кркобабић је истакао да је у прва три месеца ове године Пошта остварила раст добити од око 67 одсто у односу на исти период лане.

У Србији су сви велики привредни системи у државном власништву углавном руинирани, али доста јавних предузећа може пословати профитабилно и да се могу оспособити да буду равноправна приватним компанијама, рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, „тржишни играчи“ морају да имају исте стартне услове за пословање и не искључује могућност да Пошта Србије добија стратешког партнера из иностранства, за шта постоје позитивна искуства других земаља.

 

РТС, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овако је Вучићева НАРКО БАНДА која се ЛАЖНО декларише као полиција ухапсила монаха Антонија (видео)

3.7 (3) Након што су два дана припадници МУП-а Србије тражили монаха Антонија код разних …

У БРАНИЧЕВКОМ ОКРУГУ за 30 дана још 221 особа остала без посла

0 (0) Према последњим објављеним подацима Националне службе запошљавања, на подручју Браничевског округа у мају …

4 Коментара

  1. Шта пошта производи осим такси и намета? Тако да је њихова добит повећана услед отимања од народа.

  2. ALEKSANDAR VUCIC I SNS UCENJUJE LJUDE SA KOSOVA I METOHIJE PLATAMA I RADNIM MESTIMA,DA MORAJU DA IZADJU NA SIPTARSKIE IZBORE ILI GUBE RADNA MESTA MONSTRUM VUCIC DIREKTNO UDARA NA EGZISTENCIJU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *