понедељак , 21 септембра 2020

Од соларних милијарди Динкића и Михајловићке до црне рупе у буџету од 160 милиона евра (видео)

0
(0)

Уместо соларне енергије, Србија би могла да добије црну рупу у буџету од 160 милиона евра. Компанија „Секјурум еквити партнерс“ тврди да Влада није испунила обавезу да нађе погодно тло за изградњу парка. Из Министарства енергетике, међутим, кажу да фирма није желела инвестицију, већ процес.

План за изградњу соларног парка у Србији могао би да се заврши процесом пред два међународна суда – у Лондону и у Вашингтону. Споразум који је компанија „Секјурум еквити партнерс“ прошлог септембра потписала са Владом Србије раскинут је јер, како тврде у компанији, Влада није испунила обавезу да нађе погодно тло за изградњу парка. Судски процес би могло да спречи вансудско поравнање, кажу у компанији и дају рок од три месеца. Из Министарства енергетике кажу да је Србија учинила све што је било у њеној обавези, а да фирма није желела инвестицију, већ процес.

Уместо соларне енергије, Србија би могла да добије црну рупу у буџету од 160 милиона евра. На адресу премијера стигло је писмо америчке адвокатске канцеларије „Шафец Линдзи“, која га је у име свог клијента обавестила о судском поступку.

Компанија „Секјурум еквити партнерс“ са Владом је прошле године потписала споразум о изградњи соларног парка укупне снаге 1.000 мегавати, што је четири пута више од калифорнијског соларног парка, највећег на свету.

Фирма је за то тражила 3.000 хектара земљишта. Од државе је добила 10 пута више територије, али како тврде у компанији – неодговарајуће.

„Земљиште које су нам понудили било је на врховима планина, или у неприступачним местима до којих нису постојали путеви, унутар националних паркова, или су ту већ биле изграђене зграде, па смо од тих 30.000 хектара нашли 135 који би теоретски могли да служе за изградњу соларног парка. И то не на једном месту већ у осам општина у југоисточној Србији“, каже Алесио Колуси из компаније „Секјурум еквити партнерс“.

Друга понуда је, тврде, било подручје Костолца или Колубаре, али ју је, истичу у компанији, Министарство убрзо повукло.

Секјурум раскида уговор и инсистира на поравнању од 40 милиона евра. Због тромесечне преписке са министарством, која, кажу, није дала резултате, износе низ замерки – да се министарка Михајловић није састала с њима, да су разговарали са особама које нису овлашћене да доносе одлуке, али и да је сусрет заказан мимо радног времена министарства, у 7.30 ујутру.

Из ресорног министарства, међутим, тврде да су урадили све на шта су се обавезали и да ту није кључ проблема.

Дејан Трифуновић из Министарства енергетике каже да инвеститор вероватно није желео да инвестира, већ је желео да уђе у поступак.

„Они су најавили у августу да ће ући у поступак, ми смо имали консултативни састанак. Према последњим најавама добили смо информацију око уласка у поступак, међутим Влада и Министарство нису добили званичну информацију да је постпуак покренут.

Исти случај биће предмет два суда – међународног арбитражног суда у Лондону и суда у Вашингтону. Оба процеса почињу 29. јануара, ако до договора у међувремену не дође.

„Још постоји могућност да се грешка исправи, али је на Влади да одлучи жели ли да реши случај или не. Ако не жели, једина опција је суд. Морамо да разговарамо о обештећењу компаније, и то је поента за све будуће пројекте који би могли бити започети“, рекао је Алесио Колуси из компаније „Секјурум еквити партнерс“.

Трифуновић каже да се Република Србија и ресорна министаства припремају превентивно у том поступку.

„Оно што је врло битно јесте да су министарствои Република Србија учинили све да до инвестиције дође, стратешка одлука инвеститора је да не инвестира, немамо званичну информацију о уласку у судски поступак, али је Влада учинила све да инвестиција буде реализована“, наглашава Трифуновић.

Меморандум је у мају 2012. године потписао тадашњи министар Оливер Дулић, али тај уговор није био правно обавезујући. Пола године касније, кровни, обавезујући, уговор, потписују министри Млађан Динкић и Зорана Михајловић.

Споразум је, практично од потписивања, пратио низ проблема и питања – од проналаска адекватне територије до тога да недостају прецизније информације о фирми, како у јавности, тако и на њеном званичном сајту. На питање РТС-а да ли су у било којој другој земљи имали сличних проблема, из компаније су нам рекли да је Србија једина земља где су нашли адекватне услове и којој су предложили пројекат изградње соларног парка.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

9 Коментара

  1. Kriminal do kriminala!stranci ih podstakli da kradu i da njima daju u kešu,a za uzvrat ih štite!

  2. ko je potpisao ugovor i u ciji interes ,mozda DINKIC NUDI SVOJE ZEMNJISTE KOJE JE KUPIO PROJEKTOM BESPLATNIH AKCIJA

  3. Mozete li da pogodite,gde su mi se popele ove dve individue?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *