Од сусрета марионете и усташоида праве „историјски сусрет“ док Срби и даље плаћају цех

0
(0)

Загреб — Декларација о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске садржи шест тачака.

Тај документ ће, како је најављено, данас у Суботици потписати српски премијер у техничком мандату Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Најпре се констатује да је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина – српске у Хрватској и хрватске у Србији.

То би, како се наводи, требало учинити на основу Споразума између Србије и Црне Горе и Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори потписаног 15. новембра 2004. у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савјета Еуропе 10. новембра 1994.

Како преносе српски и хрватски медији, друга тачка конвенције наводи да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

Као трећа тачка је наведена сагласност да су и Србија и Хрватска спремне убрзати примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. у Бечу. а као четврта је сагласност да је потрага за несталим особама приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

Даље се каже да су обе државе свесне нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе као и да су спремне активно и координирано да делују у борби против тероризма и избегличке кризе.

„Обе државе су спремне активно да делују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ“, наводи се на крају Декларације, која ће бити потписана на српском и хрватском језику.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Порез на имовину: Kако да не платите више него што треба

5 (9) Kоначно су свима стигла решења за наплату пореза на имовину за ову годину, …

Протојереј Јован Пламенац: Бебин „Удар“ – овај пут – слабо удара

5 (3) Бебо, Бебице, овај Твој „Удар“ не удара, он – млатиња. Очито, направљен је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *