fbpx

Откупна мафија уништава воћаре, за вишњу изузетног квалитета плаћају свега 30 динара по килограму

0
(0)

Крагујевац — Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић рекао је да у Општини Прокупље килограм вишања откупљивачи плаћају 30 динара без обзира на класу.

То не одговара великом броју произвођача у овој општини, истакао је он.

„Овогодишњи род у нашој општини је изузетно добар и квалитетан, али је проблем у неусклађености производње са прерадним капацитетима“, рекао је Пауновић.

Он је казао агенцији Бета да је на овогодишњу ниску цену утицало и то што је вишња добро родила у земљама у окружењу, тако да је то створило и велику конкуренцију на тржишту.

„Око 90 одсто рода вишње и другог воћа из наше општине пласира се ван њених граница. Општина чини напоре како би довела стране инвеститоре који би изградили додатне прерадне капацитете, што би омогућило већи откуп, а тиме и већу цену вишње“, истакао је Пауновић.

Иако постоје проблеми са откупом и пласманом воћа, то не омета одржавање празника вишње, који се традиционално слави сваке године у Прокупљу и представља окосницу пољопривредне производње овог краја.

Тако ће се ове године у Прокупљу и Великој Плани 24. и 25. јуна одржати Привредно-туристичка манифестација „Дани вишње 2016“ и „Топлички сабор вишњара“.

Према речима Пауновића, који је и председник Организационог одбора ове манифестације, она ће окупити велики број произвођача и привредника из овог дела Србије, што је прилика да се општина Прокупље представи као озбиљан произвођач вишње.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Воћари размишљају да због ниске откупне цене одустану од бербе вишања

0 (0) Мерошина – Произвођачи вишања на подручју општине Мерошина у дилеми су да ли да …

ВОЋАРИ ОЧАЈНИ: Килограм јабука само три динара

0 (0) ОТКУПНА цена јабука, ових дана је у смедеревском и вршачком крају, „пала“ на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *