понедељак , 23 новембра 2020

Од ЗСО договореног Бриселским споразумом нема ништа, ЕУ и ОЕБС на страни шиптара

0
(0)

Заједница српских општина биће формирана у складу са косовским законима, изјавила је данас портпаролка Европске уније Маја Коцијанчић.

У Бриселу се најављује и да ће у раду на нацрту Статута ЗСО Управљачком тиму, који је формирала Приштина, помагати и експерти ОЕБС-а. На питање Танјуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци Уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана „у складу са косовским правом“. Додају да није све црно или бело, јер је, како оцењују у Европској комисији, косовски Уставни суд такође потврдио и неке ствари из Бриселског споразума, које се односе на формирање ЗСО.

Асоцијација – Заједница ће бити успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оценио да је првобитни договор у складу са Уставом. Суд је такође додао да ће Статут Асоцијације – Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука Уставног суда додаје да ће његове примедбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и Статута, поручила је Коцијанчић. Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да ће се разговори о изради нацрта ЗСО водити на више нивоа, од којих ће основни бити на Косову, уз учешће Управљачког тима и експерата ОЕБС-а.

Други ниво састанка је већ најављен, а то је онај који ће се одвијати у Бриселу уз учешће делегација Београда и Приштине, Управљачког тима и техничких експерата. На њему ће се разговарати о отвореним питањима у изради нацрта статута, наводе извори Танјуга у Бриселу. На питање Танјуга шта ће бити ако за предвиђена четири месеца, која истичу 5. августа, не дође до усвајања нацрта ЗСО, у ЕУ кажу да не размишљају у том правцу, јер то је договорени крајњи рок.

Када су крајњи рокови у питању, извори блиски канцеларији шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и даље напомињу да очекују да за годину и по дана, дакле до краја мандата Федерике Могерини, дође до финализације правнообавезујућег договора о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине.

У ЕУ кажу да тренутно немају намеру да мењају свој приступ посредника у преговорима и понављају да је на Бриселу да олакша разговоре, а на Београду и Приштини да договоре начине наставка рада и мирног решавања отворених питања.

Мандат је јасан и јасна је обавеза једне и друге стране. ЕУ их гура од самог почетка. Она не може да преузме власт у Београду и Приштини и да уместо њих решавамо ствари, наводи се у европским дипломатским круговима.

У Бриселу додају да у дијалогу Београда и Приштине „има позитивних елемента“, да би свакако више волели да су сви договори већ примењени, али да се на томе ради. На савете који стижу из Вашингтона и Москве пут Приштине и Београда у Бриселу кратко кажу да су се и Србија и Косово определиле да буду чланице ЕУ и да ”у том духу треба и да поступају.

Дипломатски извори у Бриселу кажу за Тањуг да су предвиђене посете шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, која у Србију стиже 19. априла и председника Европског савета Доналда Туска, 25. априла, биле планиране још почетком године у оквирима њихове балканске туре.

Највиши ЕУ званичници ће том приликом нагласити оно што је приоритет у овом тренутку, а то је фокус и обновљени ангажман ЕУ у региону. Дијалог Београда и Косова биће само једна од тема о којима ће се том приликом разговарати, наводе у Бриселу. У Бриселу понављају и чињеницу да ће се ЕУ званичници наћи у региону непосредно по објављивању извештаја о напретку земља у процесу приступања ЕУ, који се очекује 17. априла, а у финишу припрема за самит ЕУ – Западни Балкан, који је заказан за 17. мај у Софији.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Глобалисти дестабилизују Европу уз помоћ клијентелистичких режима и корона карантина успут разарајући економију

5 (4) Пандемија коронавируса брзо се претворила у највећу светску кризу у скоријој историји и …

Мађарска и Пољска блокирале усвајање буџета ЕУ јер им је доста иживаљавања комесара из Брисела

5 (1) Мађарска и Пољска су данас блокирале усвајање седмогодишњег буџета ЕУ и плана за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend