ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ЗА УВИД У ПРЕДМЕТ Шта то крије Више тужилаштво у случају Цвијан?

ОДБИЈЕН ЗАХТЕВ ЗА УВИД У ПРЕДМЕТ Шта то крије Више тужилаштво у случају Цвијан?

4.3
(6)

За сада архивирани предмет истраге околности смрти Владимира Цвијана остаје мистерија одлуком тужиоца Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ), Наташе Кривокапић. Званично одбијен захтев за увид, али следи жалба! Образложење је незаконито и недостојно тужилачке функције. Ово је управо клиничка слика нашег правосуђа – саопштио је на Твитеру адвокат Иван Нинић, који је позивајући се на Закон о доступности информацијама од јавног значаја, званично затражио од ВЈТ да изврши увид у списе предмета КТР – 364/18, који се односе на смрт адвоката Цвијана.

Коментаришући решење Вишег јавног тужилаштва, које је навело да је јавност већ информисана о смрти Владимира Цвијана, те да увид у списе предмета није неопходан, Нинић је рекао:

– Решење носи датум 22. март, а тек стигло 7.априла. Писао ургенцију, нико није одговорио. Тек јуче добио пошто сам претходно звао телефоном. Кажу „загубило се у експедицији, ево шаљемо одмах“. Бар да су се потрудили да мало смисленије образложе – навео је Нинић и додао:

Члан 10. Закона о слободном приступу информацијама се не може применити у овом случају, јер је захтеван увид у спис предмета, а јавности је предочено само саопштење ВЈТ које су пренели медији. Ништа од списа предмета ВЈТ, као орган, није званично објавило било где.

 


Нинић је изјавио да су ово решење и образложење туга, јад и чемер и запитао се шта тек обесправљени и разапети грађани могу да очекују у другим предметима у којима поступа овакав тужилац и шеф највећег тужилаштва у Србији, како да заштите своја права и коме да се жале, ко ће да их чује?

– Ово што видимо, по вертикали, су резултати рада Загорке Доловац. Она је персонално најодговорнија за капитулацију тужилачке функције у Србији. Она годинама ћути и допушта да тужиоци буду марионете извршне власти и отуђених центара моћи. Потпуно расуло – закључио је Нинић.

Подсетимо, тело адвоката и бившег високог функционера Српске напредне странке, Владимира Цвијана, пронађено је 5. јануара 2018. године на обали Дунава у насељу Вишњица.

Више јавно тужилаштво је недавно саопштило да је Цвијан преминуо услед утапања и да на телу нису пронађени трагови који би указивали на механичке повреде.

– Како није постојала било каква индиција која би указивала на извршење неког кривичног дела, предмет је архивиран 2018. године – навело је ВЈТ.

Дирекно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

Шта пише у предмету “Цвијан” које тужилаштво крије

5 (2) Ко је идентификовао тело Владимира Цвијана, ко су полицајци који су дошли на …

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

Флавиа Гросан, румунски пулмолог: „Kовид протокол који се примењује у болницама убија пацијенте!” (видео)

4.9 (33) „Румунски пулмолог чини чуда: 100% својих пацијената излечила је од Kовида“ – Под …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend