fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Одбор подржао предлог Владе, Скупштина креће у измене Устава
Одбор подржао предлог Владе, Скупштина креће у измене Устава 1

Одбор подржао предлог Владе, Скупштина креће у измене Устава

Одбор за уставна питања и законодавство Скупштине Србије већином гласова усвојио је данас предлог Владе да се уђе у уставне промене у области правосуђа. На истој седници Одбора одбијен је предлог председника Одбора Ђорђа Kомленског да уз Предлог, Влада поднесе и верзију амандмана.

Министарка правде Нела Kубуровић је, образлажући предлог Владе, навела да је основни аргумент за промену Устава у делу правосуђа чињеница да важећи Устав оставља превелики простор утицају законодавне и извршне власти на избор носилаца правосудних функција.

Промена Устава у делу правосуђа неопходан је корак у даљем оснаживању владавине права и даљем усклађивању са европским правним тековинама и европским стандардима, образложење је Владе.

Додатни разлози су и то што су актуелне одредбе несистематичне, недоследне и нејасне.

Дуг пут до новог устава: Kоначна верзија и даље није позната

„Текст уставних амандмана пише Одбор за законодавство. Министарство правде има Радну верзију коју Одбор може да користи као почетни текст који је подложан променама“, навела је министарска Kубуровић.

У краћој расправи, посланици Српске радикалне странке успротивили су се било каквој промени Устава оцењујући да би уређеност правног система могла да се обезбеди променама закона.

Посланица ДС-а Гордана Чомић је упозорила да би састављање текста уставних амандмана требало да раде скупштинска тела, радне групе или колегијуми и то након јавних слушања.

„Уколико буде усвојен предлог председника Одбора да нам Влада предложи амандмане, направићемо исту грешку као 2006. јер неће бити простора за мењања текста“, навела је Чомић.

Подсетимо, данас је, шест месеци након што је Влада Србије предлог упутила Парламенту, Обор за уставна питања и законодавство разматрао Предлог за промену Устава.

Да би предлог прошао и да би се приступило изради промена Устава потребно је да за то, након Одбора, гласа двотрећинска већина посланика, после чега Одбор за уставна питања покреће јавну расправу и приступа се изради промена Устава.

Kако ће коначно изгледати уставни амандмани, чији је нацрт припремало Министарство правде, а претходно критиковао део струке, и даље није познато.

Ипак, нека врста текста уставних амандмана постоји. Њу је раније, као радну верзију, како је назива Нела Kубуровић, саставило раније Министарство правде, а сам процес писања подело је део правосудне струке и извршну власт.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕУ преузела управљање Скупштином Србије 11

ЕУ преузела управљање Скупштином Србије

Јуче су политички изасланици ЕУ, Едвард Кукан и Кнут Флекенштајн, сазивали и интервјуисали одабране посланике …

Откривен тајни извештај РЕМ-а који доказује да су националне телевизије током избора биле у служби СНС-а 12

Откривен тајни извештај РЕМ-а који доказује да су националне телевизије током избора биле у служби СНС-а

Скривени извештај Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о медијском извештавању током изборне кампање 2016. …

3 Коментара

  1. Крајње је време да народ крене са СМЕЊИВАЊЕМ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИХ ЗЛОТВОРА !

  2. volja za moci jednog nistaka, monstruma i balavog idiota, koji vlada usmenim dekretima, koji silu zakona ima, postala je mac nad nasim glavama, guzicama i panjevima. — kakvi bogovi prolazni, kakvi justinijanovi zakoni, kakvi ustavi; sve su to ispustni gasovi, prividjenja i buncanja u delirijumu i drogama izazvana. — picousti je jedini, naj visi, bog i zakon naj veci i nepogresivi. — kad pusti dim ili miro sveti, mnogi padaju nicice, gole zadnjice a licem okrenutim k duvaru da ne gledaju njegovo presveto lice, ne mnogo drugacije od guzice jer mnogo je tu smrada i izmeta. — prenosioc njegove volje je sveta djevica anna, praznoglava, nejebana, sterilna al ipak mama. i tesko nama; ovcama, ovnovima, magarcima i ostalim zivotinjama, sve dok je mutavi i picousti karaguz medju nama; pored neme babe, crvenkape sa kofercetom i zla vuka; jedino covek lovac zna sta radi, a onda mozda ce mo i mi odrasti, opametiti se i od zveri odgovorni ljudi postati.

  3. Čemu promene, kada USTAV SRBIJE, počev od vrha vlasti pa na dole, niko ne poštuje ?!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *