Одбрана “Дрмна“ и “Костолца“!

0
(0)

Електроенергетски систем Србије у новој опасности, упркос великим напорима запослених у ЕПС И ЕМС. Без још једне термоелектране, морали бисмо да увозимо половину потребне струје

МЛАВА је пробила насипе код Братинца, Маљуревца и Брадарца и синоћ су хитно тражени људи за одбрану Копа „Дрмно“ и Термоелектране „Костолац Б“!

Неколико сати касније, јављено је да се више не долази, јер је велики број људи већ био пристигао у Костолац. Реч је о веома важном фронту у рату против водене стихије, која би, ако ТЕ „Костолац“ падне, могла да зада снажан ударац грађанима целе Србије: угрожена термоелектрана, наиме, производи 14 одсто укупне електричне енергије у земљи. С обзиром на то да обреновачке термоелектране, као и ђердапске хидроелектране, раде смањеним интензитетом, то значи да би Србија губитком „Костолца“ око половине својих потреба морала да подмирује из увоза!

– Без обзира на то шта се деси у „Костолцу“, Србија неће остати без струје – поручио је синоћ директор ЕПС Александар Обрадовић, прецизиравши да рестрикција, највероватније, неће бити.

Добровољци у крају око „Дрмна“ и „Костолца“ су неопходни за насипе на путу за Румунију у Брадарцу, код школе у Маљуревцу и на мосту у Старом Костолцу. Ту су већ ангажовани запослени на копу и у електранама, као и мештани и војници. Угрожено је и насеље Маљуревац, где су неки мештани већ евакуисани. Због плављења Млаве и Пека, угрожена су и многа насеља у Малом Црнићу и Голупцу, као и у Петровцу на Млави и Кучеву, где је вода из градског водовода забрањена за пиће.

Упоредо са одбраном становништва Обреновца од поплава, радници Електропривреде Србије (ЕПС) и Електромреже Србије (ЕМС) бију битку да одрже у раду Термоелектрану „Никола Тесла“ (ТЕНТ) у овом граду. Иако су сви блокови „ТЕНТ А“ синоћ искључени због хаварије у поплављеној трафостаници, сви капацитети другог блока – „ТЕНТ Б“ су укључени.

РЕКОРДАН ДОТОК У “ЂЕРДАПУ“

ДОТОК Дунава на хидроелектрани „Ђердап 1“ расте из дана у дан. Из Диспечерског одељења ХЕ „Ђердап 1“ најављује се да ће бити премашен највећи доток од 16.260 кубних метара у секунди од 15. априла 2006. године.
Из ЕПС наглашавају да су сви производни капацитети укључени и да не планирају рестрикције и да, засада, набављају и довољно струје из увоза. Радници највеће српске фабрике струје, у којој се произведе половина потреба нашег тржишта, већ трећи дан не одлазе са својих радних места, јер због стихије не може да им дође смена. Додатни проблем је што је у суботу у близини електране пробијен насип и повећао се доток воде, која ионако отежава рад.

Ипак, како је реферисао министар енергетике Александар Антић, две пумпе из Словеније су стигле и помажу да се сувишна вода избаци из производних постројења.

– Ситуација у преносу електричне енергије је и даље врло тешка, али је под контролом и не планирају се рестрикције струје – каже директор Дирекције за управљање преносним системом ЕМС Срђан Суботић.

У суботу је без електричне енергије било око 61.000 купаца. Од 12 часова оспособљена је трафостаница Лешница, преко које се напајају Лозница, Љиг, Лазаревац, а струја стиже и у Параћин и Свилајнац.

АНТИЋ: ЗАСАДА НИЈЕ КРИТИЧНО

МИНИСТАР рударства и енергетике Александар Антић, који је око поноћи обишао кризно подручје око копа „Дрмно“ и ТЕ „Костолац“, синоћ нам је потврдио да је једна брана пробијена, додавши да ситуација, у том тренутку, није била критична. На питање „Новости“ – постоји ли опасност да „Костолац“ стане – он је казао да „не жели да размишља у том правцу“, и да „верује да ће производња бити настављена“.

Копови у Рударском басену Колубара су потпуно потопљени од 14. маја и прекинута је производња угља. Истовремено прекинут је довоз угља у термоелектране у Обреновцу, а „ТЕНТ Б“ користи угаљ са депонија.

Дунав је сада на техничком минималном нивоу, наводи се у саопштењу и објашњава да, колико воде стигне, исто толико истиче, па хидроенергетски систем ХЕ „Ђердап“ нема утицаја, нити се могу предузети било какве мере или утицати на водостај узводно од Кладова.

Производња ХЕ „Ђердап 1“ је максимална према дотоку и техничким могућностима. До сада је истицало око 2.000 кубних метара више него што је био доток, како би се смањила кота Дунава.

Рударски басен „Колубара“ затражио је синоћ 15.000 литара воде за пиће, дневно, за раднике који санирају последице непогоде. Потребна су и ћебад, а сви који желе да дају помоћ могу да се јаве на телефон 011-8117-460 или на имејл: [email protected]

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Демофашизам: У Лос Анђелесу искључују воду и струју свима који крше корона-забране

4.2 (5) * Председнички кандидат Демократске партије фактички је спреман за `убиство` економије САД – …

Од 1. септембра у Србији поново поскупљује струја

5 (3) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend