Одговор Вучићу: Протести неће стати, Закон о референдуму је још важнији
фото: Весна Лалић, Нова.рс

Одговор Вучићу: Протести неће стати, Закон о референдуму је још важнији

Саво Манојловић из Покрета “Крени промени” саопштио је данас да протести у Србији неће стати док не буду испуњени захтеви везани за Закон о референдуму и народној иницијативи.

Он је на конференцији за новинаре нагласио да је први ултимативни захтев везан за Закон о референдуму и народној иницијативи, будући да су према Уставу грађани ти који су суверени и имају право да предлажу законе када сакупе 30.000 потписа. Овим законом, како је објаснио Манојловић, су предвиђене таксе, и за предлагање закона морате да нађете милион и двеста хиљада динара.

Ако оно што грађани предложе, Скупштина не ставља на гласање, она крши њихова права, а сада ће да им за то задовољство узимати и милион и двеста хиљада динара преко нотара. Манојловић је рекао да је један од ултиматума везаних за закон – да се ова одредба, која се тиче плаћања, укине.

– Ми сматрамо да се овим ограничава право грађана на предлагање закона – истакао је он и додао да се у, социјалном контексту Србије, укида и нека врста грађанске суверености.

Друга два услова, како каже, везана су за бирачке одборе и „иде се на паритет према изборним законима, па ако имамо референдум који је покренут потписима грађана – у бирачком одбору биће само представници странака“. „Тражимо да грађани који народном иницијативом покрену референдум, морају имати представнике који ће контролисати како се гласа“, рекао је Манојловић.

Трећи услов везан је за рок важења референдума – будући да је стављено да након годину дана може да се понови референдум, што је и Венецијанска комисија истакла као проблематичну тачку. „То значи да ће у недоглед моћи да се понавља референдум ако нисте задовољни његовим исходом“, рекао је Манојловић.

– Имамо и друге примедбе које ћемо доставити Скупштини и председнику, али први услов је ултимативан и протести неће стати док се он не испуни – рекао је Саво Манојловић.

Он је, на конференцији за новинаре, рекао да се све време поставља питање као да се тај закон руши како би се ствари вратиле на претходни који није усаглашен с Уставом што су, како је нагласио, апсолутне неистине.

Манојловић је указао да су из тог покрета, док је закон био у фази доношења и док је још могао да се поправи амандманима, то јасно указивали и поднели 70.000 потписа Скупштини – „референдум по мери грађана“, са конкретним назнакама шта треба променити.

– То што је закон у одређеном сегменту усаглашен са Уставом не значи да су све његове одредбе Свето писмо и да се не могу мењати – рекао је Манојловић.

– Протести неће престати, поред првог услова – повлачења Закона о експропријацији, ако се не побољшају одредбе Закона о референдуму и народној иницијативи – рекао је Манојловић.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија опет била блокирана, дошло до више инцидената

Србија опет била блокирана, дошло до више инцидената

Широм земље одржане су блокаде путева које организује Савез еколошких организација Србије. Блокиран је био …

После Брнабићке и Вучић отворено напао Новака Ђоковића за потребе странаца!

После Брнабићке и Вучић отворено напао Новака Ђоковића за потребе странаца!

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да није сигуран да је први тенисер света Новак …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *