Насловна / Србија / Друштво / Одржан протест просветара испред Владе
Одржан протест просветара испред Владе 1

Одржан протест просветара испред Владе

Просветни синдикати одржали су протест испред Владе Србије јер, како кажу, сви њихови договори са министром просвете Младеном Шарчевићем нису поштовани.

Просветни радници су, како тврде синдикати, из медија сазнали за усвајање Закона о буџету за 2019. годину, којим је запосленима у просвети предвиђено повећање од свега девет одсто, а договор није био такав.
Представници четири репрезентативна синдиката просвете поручили су, са данашњег протестног скупа испред Владе Србије, да неће одустати од обећаног повећања плата од 14,6 одсто, а представнике власти, који су прекршили потписани споразум, назвали су, поред осталог, „шибицарима“.

Они су рекли и да неће одустати од захтева да се не деле у два платна разреда, него да буду у једном, као и да желе да буду једнако третирани као и сви остали државни службеници.

Директорка Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић казала је након данашњег протеста да чланови тог синдиката у преподневној смени штрајкују у преко 500 школа у Србији, скраћењем часова на пола сата.

Она је за агенцију Бета изјавила да су захтеви просветара исти већ дуже време, да траже наставак преговора о платним групама и разредима, повећање зарада за 14,67 одсто и почетак преговора о посебном колективном уговору који истиче у марту следеће године.

Јанковић је навела да је УСПРС ове године истичући те затеве штрајковао три пута ове године и да „немају разлоге да са њима престану“.

„Долазимо до тога да нисмо довољно поштовани. Са Владом (и надлежним Министарством) смо преговарали месецима, а након тога договори нису испуњени. Тиме је сам социјални дијалог у Србији доведен у питање“, рекла је Јанковић.

Н1

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Завршен протест испред пекаре у Борчи 11

Завршен протест испред пекаре у Борчи

Испред пекаре „Рома“ у Борчи данас у 10 сати поново се окупила група људи који …

Српске школе: Севају песнице и порнићи 12

Српске школе: Севају песнице и порнићи

Тријумф вулгарности и порнографије на ђачком такмичењу рецитатора у Лебану, туча гимназијалаца са професором у …

Један коментар

  1. Zalosno ste nemocni a i nepismeni.Oticicete u penziju a nece vam se ispuniti nikakvi uslovi.Nepotrebni ste.Sada se diplome dele za malo para.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *