fbpx
Насловна / Србија / Одржан протест против изградње минихе „Рочњак“ (видео)

Одржан протест против изградње минихе „Рочњак“ (видео)

5
(1)

БИОСKА, УЖИЦЕ – Мештани ужичких села Стапари и Биоска протествовали су данас против изградње мини хидроелектране „Рочњак“ на изворишту потока Горње врело. Kако тврде, изградњом Рочњака овај поток би буквално нестао од свог изворишта до уливања у језеро Врутци, а они остали без снабедавања водом.

Са потока Горње Врело снабдева се водом за пиће око 600 домаћинстава Биоске, Стапара , Волујца и Врутака. Пошто се инвесторор недавно појављивао у селу и захтевао од мештана да своју имовину удаље из потока, најваљујући почетак градње Рочњака, мештани се брину да би остали без воде за пиће, заливање и напајање стоке, а да би преосталих шест воденица на сливу дугом пет километара биле угашене.

„Њему је неко дао сагласност да ће моћи да има 400 литара воде у секунди, а садашње извориште нема ни 100 литара у секунди“, каже Радоје Мијатовић. Драган Пејић брине да неће имати воде за стоку, ни за пиће, ни за засаде малине и купине, док Миодраг Станојчић категорично поручује да док је мештана ништа се на Горњем врелу неће градити.

Иницијативни одбор за одбрану Горњег врела водио је правну битку да се грађевинска дозвола, која је издата у септембру 2015. година стави ван снаге, јер јој је истекао двогодишњи рок, а грађевински инспектор потврдио да нема радова. Наводе да је Градска управа за урбанизам града Ужице жалбу одбила, али је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре уважило и предмет вратило Градској управи на поновно одлучивање.

„Сам проток времена и та потврда грађевинског инспектора да нема радова је довољна да се констатује да дозвола више не важи. Градска управа више нема ниједан оправдавајући разлог да донесе решење супротоно томе да је дозвола истекла“, каже Владан Синђић из Иницијативног одбора за одбрану Горње Врела.

Одлуку очекују најкасније у року од 30 дана.

Вести Западне Србије 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ратни војни ветрани о својим захтевима и протесту који већ траје више од 80 дана (видео)

Гости емисије: Генерал Божидар Делић, борац Алберт Андијев, Ратни војни инвалид Веселин Узелац, борац Ненад …

Шесто свештеника Митрополије испред Скупштине Црне Горе, присутне полицијске снаге (видео)

5 (1) Свештеници и монаси предвођени митрополитом Амфилохијем и владикама Јоаникијем и Методијем окупили су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *