ДРЖАВА ИМА „РЕШЕЊЕ“ ЗА ЗАГАЂЕНОСТ Kупили пола милиона маски из Kине да продају народу

5
(4)

Београд се већ данима налази на првом месту у свету по загађености ваздуха. Kако Директно.рс сазнаје, фирма блиска врху Социјалистичке партије Србије и министру заштите животне средине Горану Тривану, купила маске које ће се продавати грађанима.

Наиме, према подацима са апликације за мерење квалитета ваздуха АирВисуал, у Србији је већ данима упаљен „црвени аларм“ због изузетне загађености. Ваздух у српској престоници означен је као „нездрав“ према овом сајту, међутим, надлежни тврде да овакве информације нису тачне.

С тим у вези, поставља се питање, да ли грађани заиста удишу отрове или не, да ли су подаци са сајта АитВисуал тачни или нису, с обзиром на то да према речима Завода за јавно здравље они нису прецизни.

Ваља нагласити и да грејна сезона није ни почела, а загађеност је изузетно висока, те нас сврстава у шампионе по загађености, а какав ћемо ваздух удисати када зима заиста почне, остаје да се види.

Такође, није јасно каква измаглица се заправо подиже изнад Београда и других градова у Србији, као ни шта је састав исте, али ни шта очекује грађане ако дуне кошава.

Познато је да су главни извори загађења саобраћај, индустрија, приватна ложишта и топлане, а Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине каже да сајтови попут АирВисуал преузимају њихове податке, јер других, како каже, нема на територији Србије.

– Такви веб сајтови преузимају наше податке и онда их конвертују у некакав алгоритам. Kад се појави да је Београд не знам који на листи то не значи да је он таквог стања ваздуха, него евентуално тог тренутка. Право стање квалитета ваздуха се добија на годишњем нивоу – рекао је Радовић за РТС.

Наглашава и да су параметри око квалитета ваздуха доступни на сајту Беоеко и ажурирају се на сваких сат времена, те да постоји пет различитих категорија ваздуха, а то су одличан, добар, прихватљив, загађен и јако загађен.

„Држава одавно има план само што нема довољно пара“

Према речима Горана Тривана, министра заштите животне средине, потребно је организовати саобраћај, повести рачуна о саобраћајним прописима и свим оним елементима које саобраћајци и еколози веома добро знају.

Kако преноси Н1, Триван поручује да су топло време и саобраћај овога пута били „кобна“ комбинација која је довела до актуелног степена загађења. Ипак, одговоре на питање да ли су Београђани у опасности, као ни које су то концентрације опасне по здравље људи – нема.

Kако Директно.рс сазнаје, фирма блиска врху Социјалистичке партије Србије и министру заштите животне средине Горану Тривану, недавно је у Kини купила пола милиона маски за заштиту од лошег ваздуха које ће се продавати грађанима. Да ли ово значи да је држава свесна загађености, те су поменуте маске купљене за продају грађанима? Триван се маја ове године састао са амбасадорком Kине у Београду Чен Бо када су причали и о успостављању и развијању сарадње две земље у области заштите животне средине.

Подсећања ради, један од најефикаснијих начина борбе за чист ваздух је пошумљавање, а с обзиром на то да се у Београду дрвеће сече „као од шале“, нејасно је на који начин држава уопште помаже у очувању квалитета ваздуха.

Засад, Србија се гуши, а грађани дишу отежано. Да ли ће неко изаћи с правим информацијама и рећи о чему се заправо ради, није познато.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

Где нас је довела Вучићева власт: Редови за бесплатну храну у Београду (видео, фото)

4.3 (4) Током викенда колектив „Солидарна кухиња“ кувао је и делио храну у Београду за …

2 Коментара

  1. Депонија у Винчи гори месецима а не зна се разлог затрованости ваздуха? Ма докле више ова банда психопата мисли да обмањује?
    ДОЛЕ ВЛАДА – ДОЛЕ AVAV!

  2. „ИНОВАЦИЈE“ ЗА НАПРЕДАК?

    Колико је држава, тј. политичари у служби државе да здушно и берићетно решавају заштиту грађана и грађанки од загађења ваздуха куповином пола милиона маски из Кине, како би их продавали јадном и отрованом народу од ваздуха и политике. Уколико реше загађење маскама предлажем да реше и гладовање народа. За овај случај нека набаве елоквентни и брижни политичари медикаменте за смањење апетита. На овај начин решиће проблем глади, уградиће се у цени медикамената и смањиће потрошњу хране. Једним метком „убијају“ милион птица?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend