Окупљане Билдерберг групе у грофовском дому

0
(0)

ИСТОРИЈА импозантног здања луксузног хотела „Гроув“ у питорескном крајолику Хертфордшира, двадесетак километара од Лондона бележи многе славне званице, али и тајне скупове, којима се почетком јуна прикључује један од најпрестижнијих – састанак Билдерберг групе. Од 6. до 9. јуна хотел са пет звездица на „лондонском космополитском имању“ препушта 227 луксузних соба групи моћника за које се верује да „кроје“ светске трендове.

Некадашњи грофовски дом, хотел „Гроув“, сада широм отвара врата за око 140 европских и америчких лидера из света политике, бизниса, медија, финансија и банкарства, уз крунисане главе и аристократију. Истовремено, „барикаде“ су постављене за новинаре, „ушанчене“ у околини.

Негујући традицију успостављену на првом састанку 1954. године у хотелу „Билдерберг“ у Холандији, група не скрива своје постојање, а данас има и званични сајт. Дуг век окупљања групе, међутим, праћен је и подједнако импозантним скупом пратилаца, као што је био, прошлог месеца преминули, новинар, аутор „Билдерберг дневника“ Џим Такер, који покушавају да скину део вела тајности онога што се „кува“ иза затворених врата. Нуспродукт споја светског “крема“ и забране приступа медија постала је индустрија теорија завере. На ову тему ове године је глас подигао члан Европског парламента Џерард Бејтен:

– Ови годишњи састанци су самити најбогатијих, најмоћнијих и најутицајнијих људи у свету политике, финансија и бизниса. Највећа мистерија која их окружује је питање због чега највећи светски медији од 1954. године не извештавају о овим састанцима – рекао је.

НАДЗОР У “ПАМЕТНИМ“ ГРАДОВИМА КАО главне теме овогодишњег скупа западни алтернативни медији помињу планове за технолошки надзор у „паметним градовима“, претње од глобалних пандемија, повећање моћи централних банака, минимални економски раст у 2013, спречавање пуцања растућег кредитног балона, распршивање протеста због строгих мера штедње, подстицаје за евро како би еврозона остала нетакнута, спречавање изласка Британије из ЕУ, уништење иранског нуклеарног програма за три године, продужење сиријског рата наоружавањем побуњеника против режима председника Асада.

Иако Билдерберг група сама тврди да су њихови годишњи скупови неформалне дискусије у којима се „не доносе никакви закључци, не гласа о било чему, нити се издају политичка саопштења“, бивши генерални секретар НАТО Вили Клас, који је два пута учествовао на скупу, скренуо је 2010. године пажњу на нијансе. После сваке конференције саставља се извештај, после чега се подразумева, приметио је, „да га учесници очито употребе за успостављање политике у области којом се баве“.

Западни новинари који су посетили хотел у Ватфорду, тврде да локација није случајно одабрана, и указују на посебну димензију овогодишњег скупа. Подсећају на чињеницу да је директор компаније „Гугл“ Ерик Шмит редовни учесник састанака Билдерберг групе, као и да се годишње конференције овог гиганта информационе технологије одржавају баш у овом хотелу од 2007. године. А британски „Телеграф“ је прошле године, пишући о годишњој конференцији компаније из калифорнијске Силицијумске долине приметио да „Гугл“ позива под свој шатор најбоље и најпаметније.

Истина је да главне фигуре светске елите учествују и на „Гугл“ конференцији и на „Билдерберг“ скупу и да деле многе заједничке погледе. Новинари алтернативних западних медија који се позивају на „инсајдерске“ информације, говоре стога о идеји да се „спајањем“ информационог гиганта „Гугла“ са политичком и финансијском елитом групе „Билдерберг“, од које је две трећине из Европе а трећина из САД, даје нови замах спровођењу идеје о глобализацији технолошки повезаног света.

 

Дубравка САВИЋ

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОПСАДА: Тајни кројачи новог светског поретка у Дрездену

0 (0) Билдербершка група заседа у Дрездену, а како пишу „Вечерње новости“, тај град је …

ЕВО ШТА НАС ЧЕКА: Билдерберг група и ЕУ уводе „интернет личне карте“ и „друштвену вредност људи“!

0 (0) Билдерберг група свој овогодишњи скуп одржава у немачком граду Дрездену, а скуп ће …

Један коментар

  1. Окупљане Билдерберг групе у грофовском дому двадесетак километара од Лондона http://t.co/P0sARATbZp #Bilderberg #bankers #London #Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *