понедељак , 21 септембра 2020

Опасна сакривена наука

0
(0)

24.07.2012. – У Русији постоји 45 затворених градова нису постојали на географским картама у време Совјетског Савеза

У Русији постоји 45 затворених градова у којима живи, ради, образује се и подиже децу више од 1.300.000 људи. Ови градови нису постојали на географским картама у време Совјетског Савеза. Споља и изнутра строго их чува војска. Доћи у неки од њих у госте могуће је само уз специјалну дозволу. Становници се баве научним или производним радом везаним за неку опасну или безбедносно осетљиву технологију. Представљамо шест таквих насеља.

Мирни

 

Локација: Архангелска област
Функција: Космодром
Разлог посебног статуса: Град је административни и стамбени центар космодрома „Плесецк“
Превоз ракете носача са сателитом „Ресурс Ф-2“ на космодром „Плесецк“. Извор: РИА „Новости“.

Град Мирни се налази на месту где је у време царске Русије пролазио такозвани „царев пут“ ка Белом мору. Према легенди, Михаило Ломоносов, оснивач славног московског универзитета, управо је тим путем 1730. године ишао у Москву, пратећи кола са товаром. Додуше, нема никаквог обележја, сви главни споменици Мирног везани су за освајање космоса. Први државни космодром „Плесецк“ дуго је био светски лидер по броју лансирања космичких апарата. Поносни град на свом грбу има космички брод и поларну светлост, која говори о његовом положају на далеком Северу.

 

 

Мирни је пун монумената и обелиска. У част лансирања првог совјетског навигационог космичког апарата подигнут је обелиск „Космос-1000“, а 1989. ушао је у орбиту сателит „Космос-2000“, па је и тај догађај обележен спомеником, који је због сличности са популарним обликом становника других планета назван „ванземаљац“.

 

 


Саров

 

Некадашња имена: Шатки-1, Москва-300, Кремљов, Арзамас-75, Арзамас-16
Локација: Нижегородска област
Функција: Производња атомских бомби
Разлог посебног статуса: На територији града се налази Руски федерални нуклеарни центар — Сверуски научно-истраживачки институт за експерименталну физику

 

Монтирање ласерског уређаја „Луч“ у Нуклеарном центру. Извор: РИА „Новости“.

Саров је необичан град. Са једне стране, у њему се праве атомске бомбе, а са друге је познат по православној светињи — Саровском манастиру. У овом манастиру, у коме је типик посебно строг, 1778. године искушеник је постао славни преподобни Серафим Саровски. Оба обележја града представљена су и на његовом необичном грбу.

Испод Саровског манастира постоји прави подземни град у који су се отшелници повлачили у потрази за миром и тишином. Кажу да је некада у подземљу постојало и језеро којим је могло да се плови чамцем.

У Нуклеарном центру постоји Музеј атомског оружја, једини те врсте на свету. Његов главни експонат је чувена „Цар бомба“. Детонација ове термонуклеарне направе 1961. на арктичком архипелагу Нова земља била је највећа експлозија у историји (10 пута већа од укупне снаге свих експлозивних средстава употребљених током Другог светског рата у целом свету) и један од кључних догађаја Хладног рата. Наравно, већина експоната у музеју су копије.

У Нуклеарном центру у Сарову данас ради више од 18 хиљада стручњака: физичара и математичара, инжењера и програмера, који се баве одржавањем нуклеарног арсенала Русије и његовом безбедношћу.

 

Озерск

Некадашња имена: Чељабинск-40, Чељабинск-65
Локација: Јужни Урал
Функција: Радиоактивни изотопи
Разлог посебног статуса: На територији града се налази Федерално државно унитарно предузеће „Производна организација Мајак“, где се производе радиоактивни изотопи и прерађује употребљено нуклеарно гориво

 

Радник „Мајака“ барата високорадиоактивним материјалом помоћу манипулатора. Извор: РИА „Новости“.

Предузеће „Мајак“ је одиграло кључну улогу у првим фазама совјетског нуклеарног програма 1940-их. Стручњаци из прве гарнитуре радника „Комбината бр. 817“ (тако се раније звао „Мајак“) подвргавани су најстрожој селекцији. По доласку на тајни објекат током неколико година није им дозвољавано чак ни да се дописују са ближњима.

Необични грб овог града садржи стилизовани приказ нуклеарног реактора из кога исијава енергија, представљена гуштером (симболом Урала) са огњеним репом.

Живот у затвореном граду становници Озерска данас не схватају као ограничење, него као привилегију. Зато се у њиховом односу према дошљацима може приметити извесна доза снисходљивости.

Модерни „Мајак“ рециклира употребљено нуклеарно гориво из Русије и многих других земаља и производи велики број ретких и важних радиоактивних изотопа које преко 40 земаља света купује за медицинске потребе.

Гориво које је 2010. одвезено из Нуклеарног института у Винчи код Београда отишло је на прераду управо у „Мајак“.

 

Знаменск

 

Некадашње име: Капустин Јар-1
Локација: Астраханска област
Функција: Балистичке ракете
Разлог посебног статуса: Град је административни и стамбени центар војног полигона „Капустин Јар“

 

Научници прове­равају сателит „Интер­космос-1“  пред лансирањем. Извор: РИА „Новости“.

Војни полигон „Капустин Јар“, изграђен 1946. године, био је намењен за тестирање првих совјетских балистичких ракета са бојевим главама. Мирољубив назив (у преводу: „Купусов До“) добио је по истоименом селу. Од 1962. полигон обавља и функцију мањег космодрома за истраживачке сателите и лаке ракете носаче.

Први начелник полигона „Капустин Јар“, генерал-мајор Василиј Возњук, ступио је у службу 1946. и до данас ужива поштовање житеља, а у канцеларијама се могу видети његови портрети. Поред локалног Музеја космонаутике изложени су примерци војне технике, ракетни системи и радари.

 

Североморск

 

Локација: Мурманска област
Функција: Поморска војна база
Разлог посебног статуса: Поморска база Северне флоте

 

Војник Северне флоте стражари на молу поред кон­теј­нера за ракету. Извор: РИА „Новости“.

Североморск, некада заселак Ваенга, смештен је на обали Кољског залива у Баренцовом мору. Првобитно су у тим крајевима живели Саами и Помори, а касније, у 20. веку, доселили су се Финци и Руси. Изградња војне базе за ратну морнарицу започета је средином 30-их година прошлог века, а статус затвореног града Североморск је добио тек после распада СССР-а, 1996.

Североморск се налази изнад поларног круга, тако да се преко зиме спушта поларна ноћ која траје од почетка децембра до средине јануара. Прави арктички мразеви су овде ретки, али због леденог ветра и високе влажности ваздуха у почетку је врло тешко навићи се на климу.

Понос Североморска и Северне флоте, најјаче руске војне флоте, сада су тешка нуклеарна ракетна крстарица „Петар Велики“ и носач авиона „Адмирал Кузњецов“.

 

Власиха

 

Некадашње име Одинцово-10
Локација: Московска област
Функција: Нуклеарне јединице
Разлог посебног статуса: У насељу је смештен штаб Стратешких ракетних јединица и централни командни пункт копнених стратешких нуклеарних јединица Оружаних снага Руске Федерације

Дуго је Костино било обично мало село близу Москве. Међутим, 1932. овде је подигнуто здање главног комплекса Вакцино-серумског института Радничко-сељачке Црвене Армије. Затим су до Другог светског рата на подручју Власихе организовани високи војно-политички курсеви. Октобра 1941. у Власихи је био стациониран штаб Западног фронта, одакле је славни Георгиј Жуков руководио одбраном Москве.

После рата се ту налазио Штаб стратешке авијације. Године 1960. војно насеље је у потпуности стављено на располагање стратешким ракетним јединицама. Данас се одавде управља свим копненим нуклеарним јединицама Русије.

Никола Лечић, Кирил Руденко 

Оригинал публикације

 

 

Извор: Руска реч    

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Москва тек накнадно сазнала детаље Вучићеве посете САД. Били су у чуду

4.8 (6) Москва је накнадно сазнала детаље посете председника Александра Вучића Вашингтону, а ти детаљи …

Вучић: Лукашенко пријатељу, Си брате, Путине друже… па НОЖ У ЛЕЂА!

5 (5) Клео се у Русију, Путина доживљавао као искреног пријатеља. Захваљивао је Си Ђинпингу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *