Операција „Тишина“: Откривени детаљи плана за извођење пуча и атентата на Лукашенка (видео)

Осумњичени за припрему пуча у Белорусији планирали су да опљачкају и присвоје имовину председника Александра Лукашенка, а у самој земљи су хтели да организују „демократију према искуству Пољске“, саопштио је ФСБ.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) у суботу је саопштила да је ухапсила две особе које су планирале да спроведу војни пуч у Белорусији 9. маја и том приликом да изврше атентат на белоруског лидера. Ухапшени су Александар Федута из Белорусије и Јуриј Зенкович који има двојно држављанство – белоруско и америчко.

Главни циљ пуча — убиство Лукашенка

С тим у вези, на телевизији „Русија 1“ објављен је снимак на којем Федута и Зенкович разговарају о детаљима државног удара током којег је планирано убиство Лукашенка, блокада припадника белоруских специјалаца ОМОН и заузимање кључних објеката у центру Минска, укључујући радио-станицу и телевизију.

„Примарни задатак  је ликвидација главног. Други задатак је блокирање унутрашњих трупа, припадника белоруских специјалаца ОМОН. Трећи задатак је заузимање неколико симболичних објеката у центру града, укључујући радио-станицу, телевизију, како бисмо могли да прочитамо обраћање народу“, рекао је Зенкович.

Федута је додао да „још најмање 30 људи мора да буде интернирано буквално у првом сату“.

„Вршилац дужности премијера аутоматски постаје вршилац дужности председника, стога мора да буде интерниран”, објаснио је он.

Осумњичени су планирали да укључе украјинске националисте у припрему пуча. Његови учесници су таком разговора више пута истицали да је главни циљ пуча — убиство председника.

Осумњичени су додали да им треба најмање пет година да трансформишу друштво и државу.

Након војне побуне и атентата, Белорусија би требало да постане инкубатор за „развој демократије“ по искуству Пољске, наведено је у извештају.

Операција „Тишина“

Према речима шефа КГБ Белорусије Ивана Тертеља, припадници снага безбедности пресекли су активности организоване групе која је планирала да ликвидира Лукашенка и чланове његове породице, као и да организује пуч. Како је рекао, оружана побуна добила је назив „Тишина“.

Према подацима ФСБ-а, Зенкович и Федута су радили на шеми за војни пуч у земљи „према разрађеном сценарију обојених револуција“. Телевизија „ОНТ“ наводи да је операција финансирана из иностранства.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Нова влада Немачке формулисала будућу политику према Русији

Нова влада Немачке формулисала будућу политику према Русији

Нова немачка влада спремна је за конструктиван дијалог са Русијом и напомиње да су односи …

Русија упозорила Украјину да ће јој – ако нападне – уништити све ратне бродове и обалску војну инфрастуктуру

Русија упозорила Украјину да ће јој – ако нападне – уништити све ратне бродове и обалску војну инфрастуктуру

* Москва за упозорење изабрала ретко коришћену форму. Изјаву свог „капетана првог ранга у пензији“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *