fbpx
Насловна / Србија / Политика / Опозиција тражи равноправан третман у медијима и промену изборног законодавства
Опозиција тражи равноправан третман у медијима и промену изборног законодавства 1

Опозиција тражи равноправан третман у медијима и промену изборног законодавства

Парламентарна и ванпарламентарна опозиција у Србији тражи равноправан третман у медијима, посебно на јавном сервису, али и промену изборног законодавства ради испуњења услова за фер и слободне изборе, речено је данас на округлом столу странка опозиције о изборним условима.

На састанак учествују лидери странака и удружења, медју којима су Зоран Лутовац, Драган Ђилас, Саша Јанковић, Бошко Обрадовић, Зоран Живковић, Милан Стаматовић, Милош Јовановић, Борислав Новаковић из Народне странке и Борко Стефановић из Левице Србије.

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас рекао је да странке опозиције могу да се појаве на Радиотелевизији Србије само ако се сви заједно пријаве за квиз Слагалица.

Према Ђиласу, представници опозиције би тада имала прилику да у квизу на јавном сервису у 30 секунди када се такмичари представљају кажу своје име и презиме и чиме се баве.

„Велики је значај данашњег састанка“, оценио је Ђилас који је истакао да ће грађани увидети да сви представници опозиције имају исте захтеве у погледу одржавања фер и слободних избора.

Он је указао да је „страх главно оружје власти у Србији“ и да опозиција не треба да буде декор и да помаже привиду да се у Србији нормално живи.

Констатујући да медији данас имају много већи утицај него деведесетих, Ђилас је рекао да опозиција треба да тражи равномерну заступљеност на јавном сервису, а у случају приватних телевизија мора се тражити поштовање основних професионалних стандарда.

И Бошко Обрадовић из Двери је истакао да је слобода медија кључ за слободне и фер изборе и да опозиција мора да буде јединствена у борби за побољшање изборних услова.

„На прсте једне руке ће моћи да се избори колико је медија извештавало о данашњем скупу опозиције“, рекао је Обрадовић, који је предложио да опозиција поведе рачуна о ажурирању бирачких спискова, као и о измени правних лекова којима се може борити против изборних неправилности.

Саша Јанковић из Покрета слободних грађана је подвукао значај јединственог деловања опозиције у борби за фер и слободне изборе.

Према Јанковићу, јасно је шта ради власт у Србији, али се на примеру Македоније, у којој су промењена изборна правила, показало да је могуће те ствари сузбити и изборити се за поштеније изборне услове.

Ана Стефановић из Доста је било се пожалила да парламентарна група тог политичког покрета две и по године није имала прилику да говори на јавном сервису.

За Борислава Новаковића из Народне странке не поставља се питање да ли ће опозиција бити равноправно заступљена на јавном сервису, него да ли ће је уопште бити на РТС.

„Опозиција уопште не постоји на јавном сервису“, указао је Новаковић и додао да у постојећим околностима треба да се размишља и о бојкоту избора.

Са њим се није сагласио Зоран Живковић из Нове странке, који сматра да ће у случају бојкота избора профитирати Александар Вучић, јер ће, како је навео, створити своју опозицију.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац је критиковао власт да изменама Устава Србије у делу о правосуђу само жели да задржи контролу над том гран ом власти.

Лутовц сматра да се у Србији опоненти власти не посматрају као политички противници, него као непријатељи, и да се јавни новац медијима даје на основу лојалности, а не професионализма.

Небојша Зеленовић из Заједно за Србију је позвао колеге да га обавесте о свим случајевима политичког криминала, јер ће имати прилику да 6. новембра о томе говори у Савету Европе.

Зеленовић је истакао да он у Савету Европе неће радити ништа против државе, него да ће је управо бранити указујући на проблеме.

Славиша Ристић из Народног покрета Срба са Косова и Метохије је рекао да власт стално краде изборе у покрајини и да је за то одговорна Републичка изборна комисија.

Ненад Константиновић из Социјалдемократске странке је оценио да су последњи слободни избори у Србији одржани 2012. године и да су и Европска комисија и ОЕБС јасно указали на замерке због проблема који се стално понављају у изборним процесима.

И председник општине Чајетина Милан Стаматовић из Здраве Србије сматра да су веома тешки услови за деловање опозиције и да се он и још неколико опозиционих локалних представника једва одржавају.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић је рекао да ДСС прихвата предлог да се оснује радна група ради израде захтева који се морају испунити како би избори у Србији били фер и поштени, а посланица Мариника Тепић је подвукла да без слободних медија нема слободних избора.

Лидери опозиције су после отвореног дела састанка наставили рад без присуства новинара, а најављено је да ће објавити заједничко саопштење.

У завршетку отвореног дела састанка појавио се и члан Председништва Либерално демократске партије Ђорђе Жујовић, кој је рекао да је разочаран што његова странка није позвана на састанак.

ФоНет

Фото: ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бесрамна доминација Вучића у медијима, РЕМ увек ради у служби власти 11

Бесрамна доминација Вучића у медијима, РЕМ увек ради у служби власти

Доминација Александра Вучића и његове Српске напредне странке (СНС) у огромној већини електронских медија је …

Ово нећете видети у режимским медијима (фото, видео) 12

Ово нећете видети у режимским медијима (фото, видео)

У суботу, 31. августа, у 11 часова председник општине Стари град Марко Бастаћ је са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *