fbpx
трактори блокада

Општину блокирали тракторима

0
(0)

ОЏАЦИ: Незадовољни пољопривредници из оџачке општине тракторима су блокирали простор око зграде општине Оџаци. Повод је незадовољство пољопривредника, односно сточара и ратара,

око давања у закуп државног пољопривредног земљишта. Како смо већ писали, из просторија општинске управе у Оџацима, нестала је комплетна документација о давању у закуп државног пољопривредног земљишта, а лицитација због тога није могла на време да се  спроведе и да заинтересовани пољопривредници могу благовремено парцеле да припреме за предстојећу сетву.

Како смо незванично били обавештени, поједини ратари су почели да ору површине које су државно пољопривредно земљиште, без било каквог уговора, односно на основу уговора склопљених прошле и ранијих година. На то су реаговали регистровани сточари са правом пречег закупа и сматрају да су оштећени и да им је ускраћено право да равноправно учествују у лицитирању државног пољопривредног земљишта.

– Проблем је настао због вишемесечног одуговлачења расписивања јавне лицитације државног пољопривредног земљишта. Сазнали смо да је из просторија општинске управе нестала документација и да се због тога касни са лицитацијом, чиме смо ми сточари већ сада оштећени.Данас смо се обратили Председнику општине и захтевамо објашњење и решење овог проблема. Управо због тога смо дотерали тракторе и поставили их око зграде Општине, као опомену да не може овако да се ради.Ако се посао око изнајмљивања државног земљишта не заврши до неког оптималног рока, а то је најкасније 30 март, нећемо успети да посејемо и претрпећемо велике штете – рекао нам је сточар из Бачког Грачаца Миле Радмановић.

Пре неколико месеци на предлог пољопривредника, Комисија за давање у закуп пољопривредног земљишта је упутила допис Председнику Скупштине општине Оџаци, да се на дневни ред скупштинског заседања стави предлог да се парцеле веће од 30 хектара, уколико постоје могућности, уситне, како би више пољопривредника могло да узме у закуп дршавно земљиште. До сада није заказивана седница Скупштине општине и овај предлог није могао добити зелено светло.

– У назад неколико дана ратари који немају уговоре, ушли су у државне парцеле и у току дана и ноћи већ су узорали велики део ових парцела. Ми смо направили списак ових ратара и предали га Општинском Јавном правобраниоцу и захтевамо да се против ових људи који су неовлашћено орали државну земљу покрене одговарајући поступак, јер ако се то не догоди регистровани сточари са правом пречег закупа, међу којима се и ја налазим, биће оштећени – речи су сточара из Дероња Далибора Искреновића.

Посао око лицитације државног пољопривредног земљишта, по речима свих окупљених пољопривредника, требао је да буде готов још пре неколико месеци, да не би дошло до оваквих реакција. Како смо чули од незадовољних пољопривредника, надлежни за решавање овог великог проблема, моментално расправљају како доћи до решења, а пољопривредници кажу да неће померати своје тракторе све до момента када се овај проблем реши. Због тога нисмо могли доћи у прилику да разговарамо са представницима општинске управе Оџаци.

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Зеленовић и Саша Пауновић у „Прессингу“; Власт спустила број заражених како би се одржали избори (видео)

0 (0) Досадашњи градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и досадашњи председник општине Параћин Саша Пауновић изјавили …

ВУЧИЋ И ДИНКИЋ НАС БАЦИЛИ У МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ ЗАПАДА: Страшна истина о којој се до сада ћутало (ВИДЕО)

5 (7) – Власт крије податак колико има страних инвеститора! Приблично је 50 посто грађана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *