fbpx

Орбан гомила злато – шта се дешава?

0
(0)

Мађарска централна банка (МНБ) је саопштила да је повећала своје резерве злата 10 пута, са 3,1 тоне на 31,5 тона.

Како преноси портал ИнтеллиНеwс, Мађарској је купљено злато физички испоручено у првој половини октобра. МНБ није открила колико је платила 2.300 златних полуга, али је цена једне унце злата на светском тржишту износила између 1.190 и 1.230 долара почетком овог месеца када је мађарска централна банка обавила прву куповину злата од 1986. године.

Мађарске резерве злата су почетком 1970-их година износиле 65-70 тона. После одлуке донете крајем 1980-их о смањењу златних резерви, њихов износ је сведен на 10 тона, а касније је пао на актуелни три тоне.

У марту ове године, централна банка је вратила у земљу 100.000 унци злата из Лондона. „Постало је битно питање чувања резерви злата на локацији која обезбедује сигурност у случају геополитичких криза“, саопштила је централна банка тада.

Држање овог племенитог метала у земљи у складу је са међународним трендовима – подржава финансијску стабилност и може додатно да ојача поверење тржиста у Мађарску економију, наводи се у саопштењу МНБ.

Вредност мађарских златних резерви износи око 1,24 милијарди долара по тренутним ценама. Удео резерви злата у међународним резервама централне банке Мађарске порастао је на 4,4 одсто, што је у складу с просеком за земље у централној и источној Европи које нису чланице еврозоне, напомињу из МНБ-а.

Румунија има већи удео од тога, с обзиром да је око 10 одсто њених резерви у злату, а у Словачкој тај удео премашује 25 процената. Централне банке Пољске и Румуније имају највеће златне резерве у региону у количини од 112 тона и 103 тоне.

На глобалном нивоу, прво место држе САД са више од 8.000 тона злата.

Међународне резерве МНБ-а су крајем септембра износиле 23,73 милијарде евра у односу на 24,2 милијарде евра на крају 2017. године, наводи ИнтеллиНеwс.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Више мађарских полицајаца на граници са Србијом због миграната

5 (1) УДИМПЕШТА – Мађарска влада одлучила је да повећа број полицајаца и војника на …

НАРКОМАН је продао Кинезима 4 милиона тона бакра, 130 тона злата и више од 1.000 тона сребра за само 350 милиона долара!

3.8 (26) Београд — Kинеска компанија „Зиђин“ започела је израду главног рударског пројекта експлоатације подземног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *