Насловна / Свет / Европа / Орбан гомила злато – шта се дешава?
Орбан гомила злато - шта се дешава? 1

Орбан гомила злато – шта се дешава?

Мађарска централна банка (МНБ) је саопштила да је повећала своје резерве злата 10 пута, са 3,1 тоне на 31,5 тона.

Како преноси портал ИнтеллиНеwс, Мађарској је купљено злато физички испоручено у првој половини октобра. МНБ није открила колико је платила 2.300 златних полуга, али је цена једне унце злата на светском тржишту износила између 1.190 и 1.230 долара почетком овог месеца када је мађарска централна банка обавила прву куповину злата од 1986. године.

Мађарске резерве злата су почетком 1970-их година износиле 65-70 тона. После одлуке донете крајем 1980-их о смањењу златних резерви, њихов износ је сведен на 10 тона, а касније је пао на актуелни три тоне.

У марту ове године, централна банка је вратила у земљу 100.000 унци злата из Лондона. „Постало је битно питање чувања резерви злата на локацији која обезбедује сигурност у случају геополитичких криза“, саопштила је централна банка тада.

Држање овог племенитог метала у земљи у складу је са међународним трендовима – подржава финансијску стабилност и може додатно да ојача поверење тржиста у Мађарску економију, наводи се у саопштењу МНБ.

Вредност мађарских златних резерви износи око 1,24 милијарди долара по тренутним ценама. Удео резерви злата у међународним резервама централне банке Мађарске порастао је на 4,4 одсто, што је у складу с просеком за земље у централној и источној Европи које нису чланице еврозоне, напомињу из МНБ-а.

Румунија има већи удео од тога, с обзиром да је око 10 одсто њених резерви у злату, а у Словачкој тај удео премашује 25 процената. Централне банке Пољске и Румуније имају највеће златне резерве у региону у количини од 112 тона и 103 тоне.

На глобалном нивоу, прво место држе САД са више од 8.000 тона злата.

Међународне резерве МНБ-а су крајем септембра износиле 23,73 милијарде евра у односу на 24,2 милијарде евра на крају 2017. године, наводи ИнтеллиНеwс.

Б92

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Русија највећи купац злата у свету 11

Русија највећи купац злата у свету

МОСКВА – Централне банке широм света су у првом кварталу 2019. године купиле највеће количине …

ИЗ РТБ "Бор" за три године "испарило" 243 килограма злата 12

ИЗ РТБ „Бор“ за три године „испарило“ 243 килограма злата

БОР – Из погона Рударско-топионичарског басена (РТБ) „Бор“од 2014. до средине 2017. Године украдено је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *