Орбан и Салвини припремају савез после европских избора

Орбан и Салвини припремају савез после европских избора

0
(0)

Ако Орбанов Фидес освоји знатан број гласова, покушаће да утиче на спајање конзервативаца са десничарима

Чак и када би Европска народна партија у Европском парламенту укинула суспензију странци Виктора Орбана – мале су шансе да би после избора Фидес остао у овој политичкој групацији. Барем не у овако уређеној европској групацији странака. Међутим, уколико би освoјио знатан број гласова, Орбан би овој групи сасвим променио крвну слику, придруживши јој десничарске странке с којима сарађује.

Орбан је прошле недеље, приликом сусрета са замеником италијанског премијера и лидером Лиге за север Матеом Салвинијем, најавио да ће тражити начин да сарађује с њим, јер је он један од европских лидера који се противе имиграцији. Осим што је „флертовао” с идејом о стварању савеза између конзервативаца и крајње деснице после избора за Европски парламент, Орбан је изричито рекао да ће, уколико се Европска народна партија повеже са лево оријентисаним странкама – тешко моћи да сарађује с њима. Међутим, он је истовремено предложио укидање суспензије Фидесу након што његова странка постигне добар резултат коме се нада крајем маја.

Европска народна партија је изгласала суспензију странци мађарског премијера због тога што је водио непримерену кампању против миграционе политике у којој је као главне креаторе националног мењања држава чланица означио шефа Европске комисије Жан-Клодa Јункера и милијардера Џорџа Сороша. Мађарски премијер и италијански министар унутрашњих послова састали су се у Будимпешти дан након што је Орбан упутио јавни позив Европској народној партији (ЕПП) да се удружи са Салвинијевим национално-суверенистичким блоком.

Али као што Орбан у перспективи неће моћи да сарађује са левицом, тако ни многи други у европској народној странци неће прихватити њему блиске „популисте”. Немачка канцеларка Ангела Меркел одмах је искључила могућност сарадње између европских демократских хришћана и „популистичких” партија десног центра после европских избора. Канцеларка је током посете Нигерији рекла да „неће бити сарадње са десничарским партијама после избора” и на овај начин одговорила на Орбанов позив Салвинију. Она је поновила да подржава водећег кандидата десног центра Манфреда Вебера који је такође већ одбацио могућност сарадње са Салвинијевом Лигом и другим крајње десничарским странкама попут француског Националног окупљања (бившег Националног фронта) Марин ле Пен.

Током Орбановог сусрета са Салвинијем у Будимпешти нису изнети детаљи будуће сарадње. Двојица лидера, које бриселска администрација оптужује за ксенфобију и гажење демократских стандарда и владавине права – разменили су изразе међусобног поверења. У интервјуу за италијански дневник Стампа Орбан је у прошлу среду похвалио Салвинија као „најважнију особу у данашњој Европи” и најавио да ће после избора видети какав облик сарaдње ће попримити њихово партнерство.

Ни Салвини није говорио прецизно о будућој сарадњи, али је нагласио да ове две странке већ дубоко сарађују подржавајући једна другу у споровима у Бриселу. Његова странка се противила одлуци Европског парламента да предузме дисциплински поступак против Мађарске под оптужбом да угрожава темељне вредности ЕУ.

У четвртак у Бриселу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је наставио да заступа став мађарске владајуће странке да ЕПП оформи савез са десничарским странкама. Он је за бриселски портал „Политико” рекао да би ЕПП требало да сарађује – не са социјалистима – него са Салвинијем, на пример. „ЕПП је већ одавно у Европском парламенту формирала већину са социјалистичким партијама. Баш као у браку, као у пријатељству, партнери међусобно обликују личности. У овом браку, социјалистички партнер је обликовао личност народних странака много више него обрнуто”, рекао је Сијарто. За сада је рано рећи ко би у браку између Орбановог Фидеса и Салвиније Лиге био доминантни партнер. Њихова сарадња датира још од прошлог лета, када су се сусрели у Милану и изнели истоветне погледе на миграције становника Азије и Африке.

Аутор Биљана Митриновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мађарска ускоро може почети да уводи санкције америчким интернет-гигантима

Мађарска ускоро може почети да уводи санкције америчким интернет-гигантима

5 (8) * Навела да Фејсбук не ограничава само конзервативна, већ и хришћанска и десничарска мишљења и погледе …

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

5 (3) Брисел има велики интерес да непослушног суверенисту Орбана, који му је трн у …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend