fbpx

Орбан: Мигранти у Европи су неисправљива грешка

0
(0)

„Да се већина држава Европске уније од почетка сагласила са ставом Будимпеште о мигрантској кризи, данас би у Европи било пар десетина хиљада избеглица, а не милион“ оценио је мађарски премијер Виктор Орбан, који одлуку о пријему миграната у ЕУ сматра „грешком која се сада тешко може исправити“.

Он је у интервјуу за дневник „Мађар Идок“, говорећи о одбацивању шеме ЕУ о квотама миграната, рекао да је ствар принципа да ли Мађарима може спољна страна да каже да „морају да живе са људима са којима не желе да живе“.

Како објашњава, Мађарска је оспорила ту шему како би одбранила национални суверенитет.

– Ако мађарски парламент одлучи да примимо избеглице, оне ће бити примљене, али иначе нема начина да одобримо систем квота који би нам био наметнут из Брисела – истиче Орбан, а преноси МТИ.

Он се осврнуо и на немачку канцеларку Ангелу Меркел, коју је описао као „снажну лидерку“ са јаким карактером коју, како каже, „Мадјари имају разлога да поштују и да јој верују“, али оцењује да јој недостаје „маневарског простора“ пошто је приморана да влада у коалицији.

Орбан сматра, како наводи, да немачка и европска левица намећу миграциону политику немачкој канцеларки, која сада мора да такву политику заступа.

Напомиње да, иако се владе Немачке и Мадјарске снажно разилазе по питању миграција, оне могу да одрже свој савез, јер политичари са обе стране желе да одрже добре односе.

ЕУ има будућност

Орбан примећује и да прве анкете показују како ће већина миграната у Европи постати левичарски гласачи и упозорава да ће учесчхе миграната у политици на крају пореметити „традиционалну политичку равнотежу“ у Европи.

Такође, истиче да би везивање питања миграције за питање фондова ЕУ била ствар „освете и уцене, што нико нема права да ради“ пошто је буџет ЕУ договорен раније.

Кад је реч о судбини ЕУ, мађарски премијер оцењује да, ако у том блоку буде више постигнућа него разилажења, онда ЕУ има будућност, при чему је њена срж еврозона.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Дејан Златановић – Андреј Вучић превози емигранте кроз Србију?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је уредник портала Србин.инфо Дејан Петар Златановић. За Славија …

После пандемије, хиљаде миграната опет на српско-мађарској граници

3 (2) Током пандемије коронавируса, европске земље предузеле су веома стриктне мере на границама, што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *