фото: ЕПА/Зсолт Сзигетварy

Орбан: Србија и Хрватска међу земљама са којима Мађарска ствара савезе

5
(1)

Мађарски премијер Виктор Орбан у свом годишњем обраћању нацији сврстао је Србију међу државе са којима је његова земља пронашла заједничке темеље и гради савезе, пише Политика.

Обраћајући се „уморној бриселској елити“, он је рекао да је Будимпешта научила да не мора свима да се допадне јер Европа није у Бриселу.

„Европа смо ми. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе“, рекао је Орбан и именовао пријатељске суседне земље са којима је Мађарска пронашла заједничке темеље и ствара савезе, а то су Словачка, Србија, Хрватска и Словенија, наводи се у тексту.

Политика пише да је Орбан и раније користио слоган америчког председника Доналда Трампа прилагођен домаћим потребама, али је током његовог годишњег обраћања нацији у недељу реченица „Мађарска на првом месту“ добила значење програмског концепта.

„Кључ је враћање националног самопоштовања“

У складу са својим политичким програмом да се наметне као лидер централне и источне Европе, која поред Вишеградске групе обухвата шири прстен држава раније названих хришћанским демократијама, Орбан је нагласио да је „историја поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез, утемељен на њиховим националним интересима“, који би им омогућио да се бране од претњи са Истока и Запада.

Насупрот федералистичком принципу градње ЕУ, Орбан сматра да Европа треба да се гради на основама националних суверених држава.

„Прича о успеху сваког народа у успону почиње јачањем самопоштовања, а лично самопоштовање грађана земаља у невољи може се вратити само уз самопоштовање своје нације. Враћање националног самопоштовања кључ је, зато, успона наше нације“, рекао је Орбан.

Он се похвалио да последња деценија представља десет најуспешнијих година у последњих стотину година мађарске историје. Када се он вратио на власт 2010. године, Мађарска је још зависила од међународне финансијске помоћи.

„Да смо слушали ММФ, лежали бисмо у болничком кревету“

Коментаришући улогу ММФ, чије је кредите мађарска отплатила, он је констатовао да би Мађарска, да је његова влада слушала савете те финансијске институције, „сада лежала у болничком кревету, из ње би висиле цевчице ММФ-а и Брисела с дуговима, док би славина за дуг била у рукама Џорџа Сороша“.

Орбан се похвалио да је, пошто је ММФ „послао кући“, отворено 850.000 радних места, да су уређене финансије земље и да се кренуло ка поновном уједињењу нације.

Он је казао да је економски раст Мађарске од 4,9 одсто знатно надмашио европски просек, али да је земља и даље блиско везана за резултат европске економије пошто 85 одсто мађарског извоза иде у друге европске земље.

Орбан, упркос тој економској везаности и даље задржава дистанцу према политици ЕУ ка мигрантима, тврдећи да су „права насилних криминалаца постала важнија за доносиоце одлука од права грађана који се придржавају закона“.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend