Србија

Основци поново у „Шупљој стени”

Отворено обновљено авалско одмаралиште, опремљено учионицама, собама за преноћиште, теренима за фудбал, кошарку и стони тенис, играоницом…

Изграђено седамдесетих, руинирано девeдесетих, а у току последњих неколико година обновљено – дечје одмаралиште „Шупља стена” на Авали јуче је поново отворено. Свечаности су присуствовали представници општине Врачар која је финансирала обнову и газдује овим објектом.  Милица Богосављевић, Милица Цветковић, Мина Прешић и Наталија Недељковић, ученице Основне школе „Светозар Марковић”, на отварању су извелe пригодан културно-уметнички програм.

Некада омиљено излетиште Врачараца, од пре два месеца, када је објекат пуштен у пробни рад, опет посећују малишани из основних школа са ове општине. На 22 километра од центра престонице на располагању су им спортски терени, учионице, собе за преноћиште… Међу 1.200 борових и мноштва храстових стабала, уређена је четвртина од укупно 12 хектара оазе препознатљиве по лековитом дејству „руже ветрова”.

– Овде деци нудимо да уче на другачији начин, уз игру и рекреацију, водећи здрав живот. До пре двадесетак година, родитељи многих од малишана су са Врачара долазили овамо и зато су учионице обновљене тако да изгледају као оригиналне. Овај пројекат посветили смо и Рајку Мачковићу, председнику општине Врачар седамдесетих година, који је најзаслужнији за изградњу „Шупље стене”. Надам се да ће ђаци који похађају врачарске осмолетке за 20 година, као ми сада, обнављати и улепшавати ово одмаралиште – истакао је Бранимир Кузмановић, председник општине Врачар.

Директор одмаралишта Игор Гаталица напоменуо је да „Шупља стена” може да угости седамдесетак малишана, који овде могу да играју мали фудбал, кошарку и стони тенис, а опремљена је и играоница. У плану је да овде одседају и ученици из читаве Србије, а у Дому горана су просторије намењене боравку родитеља са децом.

– У главној згради површине 1.200 метара квадратних, за ђаке који долазе на рекреативну наставу, постоје 62 лежаја у седам соба и пет кревета за наставнике. У Дому горана, где могу да бораве деца са родитељима, имамо девет лежајева у четири собе. Планирано је да отприлике половину посетилаца чине Врачарци – објашњава Гаталица.

Он каже да се први гости после обнове одмаралишта најчешће опредељују за једнодневне излете или седмодневни боравак, у склопу рекреативне наставе. Читав комплекс обезбеђен је видео надзором, а први пут одмаралиште је прикључено на канализациону мрежу.

– У овом центру налази се још 13 бунгалова и три отворена базена. Планирано је да и они буду реконструисани, а намеравамо да „оживимо” и сличан центар у близини Бруса, којим такође газдује општина Врачар – најављује Игор Гаталица.

———————————-

Од рехабилитационог центра до гомила смећа

После изградње „Шупља стена” била је рехабилитациони центар намењен деци са болестима дисајних органа. Осамдесетих, објекат је угошћавао основце из разних крајева земље. Од прве половине деведесетих до 2003. ту су боравили избегли и расељени из ратом захваћених делова Југославије. До 2007, када је општина Врачар преузела „Шупљу стену” и основала рекреативно-образовни центар „Врачар” који газдује овим одмаралиштем у близини села Зуце, комплекс је био напуштен. Инсталације су почупане, тротоари оштећени, а прозори, врата и поклопци над шахтовима нетрагом су нестали. Део зелених површина зарастао је у коров и шибље и био затрпаван гомилама смећа.

———————————-

Понуда одмаралишта

1.250 динара кошта једнодневни боравак (у цену је укључен ручак, коришћење спортских игралишта и терена за рекреацију и посета Авалском торњу)

8.900 динара кошта седмодневни пун пансион по особи (осим оброка и преноћишта, у цену је укључено коришћење спортско-рекреативних капацитета)

 Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!