fbpx

ОСТВАРИЛЕ СЕ ЦРНЕ СЛУТЊЕ: Дрина загађена тешким металима

0
(0)

Упозорења да ће тешки метали из оштећеног јаловишта „Столице“ у Костајнику стићи и до Дрине, потврдили су последњи резултати анализа Агенције за заштиту животне средине.

Тешки метали у Дрини нађени су код Бадовинаца, показала је ванредна контрола воде Костајника, Јадра и Дрине, почетком октобра. Према узорку узетом око десет километара узводно од уливања Јадра у Дрину добијена вредност укупног гвожђа одговара трећој класи квалитета вода, док узорак из Бадовинаца, десна обала, показује да вредност укупног гвожђа и арсена одговара трећој класи, а раствореног олова 3. до 4. класи квалитета вода.

Узорци из Јадра код Брадића, 500 метара испод и 500 метара узводно од уливања Корените, показали су присуство гвожђа, арсена, мангана, раствореног никла и олова, а квалитет вода је од треће до пете класе. Тешки метали су присутни и у Јадру, пре уливања у Дрину.

Концентрација опасних материја није разблажена: Драгослав Добрић
– Већ неколико месеци упозоравамо да ће тешки метали брзо стићи до Дрине. Неки су то потцењивали тврдећи да ће већи водотокови разблажити концентрацију опасних материја. Они су ипак откривени у Бадовинцима, који су близу Саве, где је вода реке Дрине сврстана у трећу, односно четврту категорију што значи да није ни за пиће и техничку употребу. Не треба ни помињати како то све утиче на живи свет у реци и око ње. Нисам говорио никада као пророк, већ као неко ко се годинама бави хемијом – рекао је члан Градског већа Лознице Драгослав Добрић.

Резултати показују да су тешки метали присустни и узводно од уливања реке Јадар у Дрину, а како подсећа Добрић, осим посете Филипа Радовића, директора Агенције за заштиту животне средине, који је обећао да ће предузети све што је у његовој моћи, других реакција државе није било.

Мештани су већ више пута указивали на то да се врбе у речним коритима суше, да риболовци не пецају на Јадру низводно од улива Корените, али јаловина из некадашње флотације на Столицама и даље истиче правећи огромну еколошку катастрофу.

 

С. Пајић, Блиц

Фото: С. Пајић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука

0 (0) Италији заплењено око 30 тона концентрованог сока из Србије с драстично повећаном концентрацијом …

КОСЈЕРИЋ ОТРОВАН! Земљиште у читавој варошици контаминирано ТЕШКИМ МЕТАЛИМА

0 (0) Земљиште у Kосјерићу контаминирано је тешким металима, потврдиле су стручне анализе акредитованих лабораторија …

9 Коментара

  1. Kada ce drzava vec jednom reci da voda iz vodovoda u Loznici, Sapcu j Krupnju nije za pice! Plus sto olovo ne moze da ispari ni prokuvavanjem, dakle voda nije dobra cak ni za spremanje ruckova!

  2. Stvarno žalosno, onakva reka, mogla je voda da se pije, strašno!!!

  3. Нема контроле од стране инспекција ни у Р.Србији ни у Р.Српској.И на лијевој обали је велика листа загађивача. Једно од најопаснијих су јаловишта рудника олова и цинка Сасе. Прије пар године излило се на тоне и тоне јаловине у Дрину.Сјећате се када је вода била сива. Битан је профит а брига странце за нас и наше ријеке,

  4. I ko je krivac…..naša nemarnost i nebriga prema prirodi!

  5. To je bruka is sramota ………………I jos neki iz Albanije seizvljavaju………………Ja nebi nikada se radovao da se tako nesto tesi kod njih

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *