„Отаџбина”, Здрава Србија и Двери траже да се свет обавести да је КиМ под окупацијом

„Отаџбина”, Здрава Србија и Двери траже да се свет обавести да је КиМ под окупацијом

0
(0)

„ДЕКЛАРАЦИЈА о одбрани Аутономне покрајине Косово и Метохија” назив је заједничког документа који су, данас у северној Косовској Митровици потписали Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина”, Здрава Србија и покрет Двери.

Декларација је потписана испред запаљених просторија Народног покрета Срба а приликом њеног представљања ка окупљенима су полетеле каменице и бакље које су бацали непознати починиоци, саопштила је Здрава Србија Милана Стаматовића.

У Декларацији се, између осталог, каже да је „КиМ неотуђиви део Републике Србије који се тренутно налази под окупацијом, о чему је, без одлагања, неопходно обавестити међународну јавност”.

Истиче се да ниједан грађанин Србије који се налази на јавној функцији нема право да потпише обавезујући документ који ће правно отуђити КиМ као део територије Србије.

„Било какво формално признање самозване државе, оличене у илегалним органима у Приштини, представљало би трајни губитак стожера српске државности и културно-историјског идентитета српског народа”, наводи се у тој декларацији.

Потписници захтевају да Влада Србије „прекине сваки вид комуникације и преговора у Бриселу са представницима приштинских илегалних органа који се воде уз посредовање ЕУ”.

То се тражи јер је ЕУ, „чије су водеће државе извршиле агресију на СРЈ, а чије су оружане снаге окосница окупационих трупа на територији КиМ, никако не може бити посредник у разговорима”.

Потписници Декларације о одбрани КиМ

Од Владе се тражи и да „поништи све писане и усмене споразуме постигнуте у Бриселу са представницима приштинских илегалних органа, уз посредовање ЕУ”.

„Влада Србије треба да наложи свим политичким организацијама и појединцима који су на окупираној територији КиМ укључени у рад илегалних органа у Приштини, а који признају, примењују или доносе акте у оквиру илегалног приштинског система, да одмах иступе из њих и ускрате им подршку”,наводи се у декларацији.

Став потписника је „да Влада треба да покрене иницијативу у органима УН да се разговори о КиМ убудуће воде искључиво у оквиру Савета безбедности УН”.

Потписници сматрају да Влада треба да предузме све мере и радње у циљу физичког повратка и боравка српског цивилног и војног особља на територији КиМ, сагласно садржини Резолуције 1244 СБ УН.

Захтева се и да Влада, у што краћем року, предузме све нормативне и друге радње у циљу образовања Министарства за Косово и Метохију.

Деклрацију су потписали у име Покрета Срба Отаџбина народни посланик Славиша Ристић, у име Здраве Србије Милан Стаматовић и у име Двери – Бошко Обрадовић.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Контигент Шиптара терориста са КиМ ратује у Сирији под окриљем Ал Каиде

Контигент Шиптара терориста са КиМ ратује у Сирији под окриљем Ал Каиде

5 (1) СТРУЧЊАК за безбедносна питања Бедри Ељези верује да се група од 10 Албанаца …

У СЛАВУ НЕСТАЛОГ ЈУНАKА СА KОШАРА: Херојство младог војника из Вреоца осликано на муралу у центру Лазаревца

У СЛАВУ НЕСТАЛОГ ЈУНАKА СА KОШАРА: Херојство младог војника из Вреоца осликано на муралу у центру Лазаревца

5 (6) У ЦЕНТРУ Лазаревца, у главној улици, код Рударске чесме, у току је осликавање …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend