fbpx

ОТИМАЧИНА: Отету српску земљу шиптари поклонили Америчком универзитету на Косову!

0
(0)

Питање како је Америчком универзитету на Косову поклоњено земљиште у Ајвалији, на ободу Приштине, за изградњу кампуса, отворено је пре неколико година. Без убедљивог објашњења, друштвено земљиште, у коме се према сазнањима „Вести“ налази и неколико парцела друштвеног предузећа Ратара из Лапљег Села, поклоњено је приватној установи.

Марија Бамије, суспендована тужитељка Еулекса која је изнела низ оптужби на рачун својих колега, укључујући оне везане за примање мита, злоупотребу положаја и цурење информација, изјавила је да јој није било дозвољено да истражи тај случај.

О њему је Еулекс још 2010. обавестио Андреа Капусела, бившег шефа одељења за економска и фискална питања при Међународној цивилној канцеларији (ИЦО).

Према његовим наводима, још крајем септембра те године борд директора Агенције за приватизацију, чији је Капусела био члан, одобрио је одлуку косовске владе да изврши експропријацију тог земљишта у друштвеној својини. Капусела наводи да је гласао против, те да је документација достављена члановима одбора пре састанка показала да ће та вредна земља бити пребачена у приватно власништво. Он наводи и да се земљиште налази крај „америчког“ насеља које је у то време градила компанија чији је генерални директор био тадашњи председник одбора Агенције за приватизацију.

Опасни случајеви

О овим случајевима Капусела је писао и у светским медијима, а на питање зашто су тек тада привукли пажњу Брисела, он каже да пуно медија није преносило причу.

– Вероватно је реч о интересима. Отварање ових случајева је проблематично за однос с елитом на Косову. Када их питате да ураде неке ствари, као што је постизање споразума који се односи на север, није згодно да наредни дан отварате истраге против њих. Проблем је што је један центар у ЕУ доносио одлуке, а који је требало да уради две ствари истовремено – обезбеди дијалог и преговоре са елитом Косова и да их испитује. То је резултат грешке што Еулекс није држан као истински независна мисија само са послом да спроводи владавину права – каже Капусела.

Документација је још показала да је изградња кампуса почела три месеца пре него што је Агенција обавештена о пренамени земљишта, као и да су тадашњи министар финансија и образовања, обојица чланови странке Хашима Тачија, као и високи званичник Агенције за приватизацију са председником Америчког универзитета договорили цену (од 3, 4 милиона евра) која је за 15,4 до 18,4 милиона евра мања од тржишне.

– После првог састанка обавестио сам Еулекс и доставио им документацију, а после другог сам их обавестио да је дато одобрење за пренамену. Еулекс није одговорио, нити на ове наводе, нити на оне које сам послао тужиоцима у априлу 2011. године. То је било пре него је овај случај дошао до медија. Мисија није предузела никакве кораке који би указали да је истрага отворена, па се може претпоставити да је није ни било. Као и у случају изградње аутопута (од Приштине до Тиране), и у овом случају постоје дипломатске и политичке компликације. Не само да сајт универзитета квалификује америчку амбасаду и УСАИД као „партнере“, већ ме је колега из ИЦО саветовао да ће бити тешко изборити се са „тим договором испреговараним у бројним недељним шетњама тадашњег амбасадора САД и косовског премијера“ – казао је Капусела.

Истичући да верује у институције ЕУ да су у стању да идентификују грешке, он додаје да би истрага Еулекса требало да се базира на томе – зашто се то догодило.

– Главно је питање зашто су грешке направљене. То што Еулекс сада полако отвара неке од истрага, показује да су нису били у праву. Делујући четири године касније, показују да су грешили – закључује Капусела.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКСКЛУЗИВНО: ЕУ СПРЕМА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ У ЧЕТВРТАК: Признајте Косово и омогућите му чланство у УН!

1.8 (5) Ђурићу ће у Бриселу уручити нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање …

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

5 Коментара

  1. То, је питање за Државног правобраниоца и владу

  2. Samo polako, kad konsoliduju redove,tj.kad završe posao u Makedoniji i možda Grčkoj,šiptarska plemena će i amerima skočiti za vrat…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *