Добро бре бандо лоповска ко ће и одакле да покрије две милијарде губитка „Српске банке“?

0
(0)

ВЛАДА Србије одлучила је да судбина Српске банке буде – санација! Ово је у четвртак изјавио министар финансија Душан Вујовић, рекавши да је Влада припремила посебан програм који ће спровести уз минималне трошкове. То подразумева задржавање дела пословања који се односи на наменску индустрију, док се сви послови са становништвом и депозитима гасе. Вујовић је изричито нагласио да ће штедише бити заштићене „1000 одсто“.

– Оно што је било, то се чисти, на основу пара које ће бити дате са стране. Банка има својих 20 и нешто милиона евра, плаћа се разлика и чисте се депозити. Нема више депозита. Банка ће се бавити само финансирањем и подржавањем наменске индустрије. Детаљи су наведени у решењу одлуке Владе, која је поверљива, тако да о томе не могу да говорим – рекао је Вујовић на 10. привредној конференцији Рајфајзен банке.

Министар финансија је указао да програм реформи који нас очекује неће бити лак, али да у Влади Србије постоји решеност за успех и најавио решење проблема за 640 државних предузећа.

Вујовић је рекао да 10 одсто, колико су смањене плате у јавном сектору и пензије, није много за излазак из ове ситуације, али је много онима којима је смањено. Према његовим речима, више неће бити „скандалозне неодговорности“ да се привремена добит трајно подели кроз подизање плата и пензија, јер то не може да се издржи. Привремена добит, по његовим речима, могла би да се подели само кроз тринаесту плату или пензију.

БУЏЕТ ДО 1. ДЕЦЕМБРА

ШЕФ ресора финансија Душан Вујовић најавио је да ће Предлог буџета за наредну годину бити достављен Скупштини Србије до 1. децембра. Вујовић очекује успешне преговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ), чије ће резултате саопштити 20. новембра, кад се завршава званична посета ове институције Србији.
Када је реч о кредиту Светске банке за подршку буџету Србије, њега бисмо могли да добијемо у фебруару или марту идуће године. Према речима шефа канцеларије Светске банке у Србији, Тонија Верхеијена, о томе ће се разговарати након што ресорни министар 29. новембра изађе са планом за 502 предузећа са списка за приватизацију.

– Тек када министар изађе са планом за та предузећа, борд директора Светске банке ће заседати да разговара о потенцијалном кредиту – рекао је Верхеијен.

Износ од 250 милиона долара првобитно је био планиран за 2014. годину.

– Међутим – истиче Верхеијен – тај кредит није коришћен у овој години, а у 2015. ће се разговарати у складу са рачуницом и потребама за ту годину.

Светска банка би, према његовим речима, могла да финансира реструктурирање државне управе, отпремнине за раднике који остану без посла у јавном сектору и повећање учинка јавног сектора.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

10 Коментара

  1. Ala nas rade…narod verujuci u Beograd na vodi zavrsi na kur.u!

  2. Господар Вучић и његов Смрдо Вујовић већ имају решење

  3. ENGLESKA KRALJICA ELIZABETA ONA NAS KUYPILA..LOL

  4. Neka objave ko je u upravnom odboru banke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *