Србија

ОТРОВ: Министарство пољопривреде подигло границу за тешке метале у сточној храни која је пуна олова, арсена, живе, кадмијума

НИСУ само грађани ти који у Србији не знају шта једу – они не знају ни чиме се хране домаће животиње. Храна за стоку у себи садржи олово, арсен, живу, кадмијум и друге тешке и опасне материје. У Министарству пољопривреде кажу да је све у дозвољеним, безопасним, строго контролисаним и европским оквирима. Стручњаци, међутим, не мисле тако и тврде да су количине у смешама и адитивима превисоке и опасне, а да се иза свега крије увознички лоби.

– Измене у максимално дозвољеним количинама тешких метала односе се само на утврђивање вредности које до 7. марта ове године нису биле одређене – кажу у Министарству пољоприведе и заштите животне средине. – Правилником о изменама правилника о квалитету хране за животиње, постигнут је виши ниво заштите здравља животиња и људи. Тако, вредност арсена је била два милиграма по килограму и остала је иста у храни за животиње. У брашну од различитих врста трава је четири милиграма, а у минералним допунским смешама је била 12 мг по килограму и остала је иста. Већа вредност дозвољена у овим врстама смеша, јер су оне „допунске“ и додаваће се у другу храну.

У Министарству кажу, да вредност олова у храни за животиње износи 10 милиграма по килограму, али је дозвољена количина у адитивима сада регулисана, и износи 100 милиграма по килограму. Раније није постојала граница за адитиве, па је произвођач могао да стави и десет пута већу количину.

Ветеринар и бивши начелник републичке ветеринарске инспекције Мирослав Стојшић, међутим, тврди да су те количине високе и опасне.

ПРАВИЛНИЦИ НЕУСКЛАЂЕНИ

НЕ знам коме највише одговара овај измењени правилник, али некоме сигурно, чим је тај критеријум ослабио, сматра Марјан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду. – Код нас се правилници доносе по потреби интересних група и нису усклађени једни с другима – сматра Ристичевић. – Верујем да има одређених интереса, све се врти око новца, а здравље и паре не иду руку под руку.

– Дозе тих тешких метала утврђене су у пролеће, а разлог је највероватније тај, што су увезли храну са додацима, која је већ у себи имали те концентрације – прича др Стојшић. – Све те материје смеју само у траговима да се нађу, а они су увозом то променили. Рецимо, зеолит је био дозвољен до 10 милиграма у килограму, а сад су га подигли на 60. То су опасне ствари. Део меса из Русије нам је враћен управо због вишка олова и кадмијума. А све то долази из сточне хране, и Управа за ветерину нема уопште контролу, ни на фармама, ни у мешаонама, а ни у кланицама.

Према речима др Стојшића, када је у питању храна, мора да се строго води рачуна, и систем контроле мора да буде какав треба.

– Да не постоји систем контроле, доказ је и „црвени картон“ из Брисела, од пре месец дана, који се тиче безбедности хране – истиче др Стојшић. – Они се сви држе ХАСАП система, којим се контролишу критичне тачке у производњи. То није обавеза у свим земљама, а код нас то раде да би узели народу паре. То је добро за екстравелике објекте и извозне кланице, да имају уколико им странци траже. Код нас мора да буде опет уведена добра радна и хигијенска пракса. Уосталом, како да верујете инспекцији која је дала ХАСАП систем кланицама које продају месо са оловом и живом.

Доктор Стојшић упозорава да је кадмијум, који се такође налази у адитивима, изузетно опасан. И у најмањим количинама.

– Кадмијум се ресорбује преко слузокоже уста и црева у крв, посебно код људи са мање гвожђа у крви – прича др Стојшић. – Везује се за крвна зрнца и изазива најтеже облике карцинома. Исто је и са оловом и живом.

 

Ј. СУБИН, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!