Отвара се тржиште струје и гаса

Отвара се тржиште струје и гаса

Београд — Тржиште електричне енергије и гаса у Србији ће бити либерализовано од 1. јануара 2013. године, иако сви учесници нису у потпуности спремни за либерализацију.

Новим законом о енергетици велики индустријски потрошачи ће од 2013. године морати да купују струју на слободном тржишту, док ће за домаћинства и мале купце то важити од 2015. године, али ће и даље имати право на јавног снабдевача кога одређује Влада.

Од следеће године биће отворено 9,5 одсто тржишта струје, што ће обухватити 27 великих индустријских потрошача и 40 одсто тржишта гаса, најавила је члан савета Агенције за енергетику (АЕРС) Љиљана Хаџибабић, за округлим столом о либерализацији тржишта електричне енергије и гаса. 

Сви потрошачи, за које се отвара тржиште, а који до 1. јануара не буду склопили уговор о снабдевању електричном енергијом са најповољнијим снабдевачем кога изаберу, биће искључени са мреже, рекла је она и поручила им да то ураде што пре. 

Хаџибабић је истакла да су сви подзаконски акти за либерализацију тржишта струје спремни, али да недостаје део методологије и опреме за либерализацију тржишта гаса. 

Упркос томе, отварање тржишта ће почети од следеће године, проблема ће у почетку сигурно бити, али ће се они постепено решавати и ако се у пракси покаже да треба, мењаће се нека правила, рекла је Хаџибабић, на конференцији у организацији интернет часописа “Балканмагазин”.

Јавног снабдевача треба да одреди Влада Србије, а предвиђена је и категорија резервног снабдевача од кога ће индустријски потрошачи, односно квалификовани купци који немају право на јавно снабдевање, а који се не снађу на слободном тржишту, моћи 60 дана да купују струју, али по знатно вишим ценама.

Помоћник министра за енергетику Мирјана Филиповић такође је поручила да неће бити одложена примена закона о енергетици, који подразумева отварање тржишта струје и гаса, јер Србија мора примењивати преузете обавезе и усклађивати енергетско тржиште са тржиштем Европске уније и региона. 

Она није могла да каже да ли ће велики дужници за струју као што су РТБ Бор, Петрохемија, Железнице Србије, због дугова остати без електричне енергије и на који начин ће бити решени проблеми тих предузећа у реструктурирању, истакавши да је то ствар Владе Србије која ће се што је могуће пре о томе изјаснити. 

Електропривреда Србије (ЕПС) понудила је купцима за које се отвара тржиште цену струје за 46 одсто вишу од регулисане, иако би реална тржишна цена за те купце требало да буде за око 60 одсто виша од садашње регулисане цене за индустрију, навео је директор ЕПС-а за трговину електричном енергијом Драган Влаисављевић.

Он је истакао да је ЕПС спреман за отварање тржишта струје, али да је тешко либерализовати тржиште електричне енергије са ценом струје, која је у Србији најнижа у Европи и у просеку износи око 5,5 евроценти за киловат-час. 

Домаћинства и мали купци ће до 2015. године моћи да се снабдевају као и до сада, од ЕПС-а по регулисаним ценама, а после 2015. године могу, а не морају да купују струју на слободном тржишту. 

Тај закон ће увести на тржиште електричне енергије нову институције јавног снабдевача, који ће бити задужен да обезбеди струју за домаћинства и мале потрошаче до 2015. године. 

Од 2015. ће домаћинства и мали купци такође моћи да изаберу свог снабдевача и да пронађу оног ко ће им продавати струју по најнижим ценама, али ако не желе то не морају, јер ће и даље имати право на јавно снабдевање.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Рестрикције на Космету: Колапс у Приштини, више од 24 часа без струје, протести

Рестрикције на Космету: Колапс у Приштини, више од 24 часа без струје, протести

Енергетска криза на Космету све је очигледнија, а несташице електричне енергије нису заобишле ни највећи …

На Косову и Метохији почињу рестрикције струје

На Косову и Метохији почињу рестрикције струје

ПРИШТИНА – Косовска електродистрибутивна компанија (КЕДС) саопштила је да је последњих дана електроенергетски систем био …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *