fbpx

Отворено писмо највећим контролисаним медијима поводом бојкота избора

5
(6)

Иницијатива Не давимо Београд упутила је данас отворено писмо главним и одговорним уредницима највећих контролисаних медија у Србији, како би их позвали да “Декларацији о бојкоту избора: Борба за слободну и демократску Србију”, као и активној кампањи бојкота, дају адекватну важност и простор у медијима које воде.
Декларација о бојкоту је документ којим је иницијатива Не давимо Београд представила план пута до поштених избора и изласка из кризе, у којој је криминална политичка елита окупирала нашу државу и довела до тешких услова живота наших грађана.

Водећи људи у медијима, које иницијатива Не давимо Београд оцењује као контролисане од стране власти, позивају се да поштују закон и етички кодекс новинара Србије и престану да буду саучесници и помагачи оних који су нам отели слободу и државу, односно довели до тога да је једини излаз из кризе, бојкот мартовских избора.
Питање поштених избора, слободних медија и могућности јавног исказивања неслагања са владајућом елитом, директно је повезано са кључним темама и условима живота и рада сваког грађанина.

Писмо је упућено Драгану Бујошевићу, генералном директору Радио телевизија Србије, Ненаду Љ. Стефановићу, д.д. главног и одговорног уредника Информативног програма РТС, Предрагу Михаиловићу, главном и одговорном уреднику дневних новина Блиц, Жарку Ракићу, в.д. главног и одговорног уредника дневних новина Политика, Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику дневних новина Вечерње новости, Драгану Kараџићу, главном и одговорном уреднику Телевизије О2, Срђану Миловановићу, генералном директору Прве српске телевизије и Маји Ћорац Нинковић, директорки информативног програма Прве српске телевизије.

Писмо у целости:

Отворено писмо главним уредницима највећих контролисаних медија у Србији

Поштовани/е,

Обраћам вам се у име иницијативе Не давимо Београд, а поводом објављивања “Декларације о бојкоту избора: Борба за слободну и демократску Србију”, коју вам шаљемо у прилогу.

“Декларација о бојкоту избора: Борба за слободну и демократску Србију” је документ којим је иницијатива Не давимо Београд представила план пута до слободних и поштених избора и изласка из кризе у којој је криминална политичка елита окупирала нашу државу. У њој се грађани и грађанке позивају да не учествују на лажираним изборима и да не ћуте док се преко њихових леђа прелама незасита глад за профитом корумпиране политичке елите.

Декларација описује узроке и последице потпуног изостанка услова за фер и слободне изборе, па се тако неизоставно бави и ситуацијом у медијима које оцењујемо делом као неслободне, делом контролисане, а делом као директно злоупотребљене од стране власти и стављене у службу блаћења, претњи и притисака оних који се усуде да јавно искажу неслагање са потезима власти.

Питање поштених избора, слободних медија и могућности јавног исказивања неслагања са владајућом елитом, директно је повезано са кључним темама живота сваког грађанина. Циљ ове борбе, па тако и њеног првог корака у виду бојкота, је друштво у којем имамо посао од ког можемо квалитетно да живимо. Да када се разболимо, има ко да нас лечи, да можемо да се школујемо и да за сву децу има места у вртићима. Да можемо да се превеземо до посла без саобраћајног колапса, а да наше реке, обале, културно историјски споменици служе на понос свим нашим поколењима, а не за зараду повлашћене елите. Да нашим односима влада солидарност, уважавање и подршка, а за све грађане Србије без обзира на политичку, верску, националну или сексуалну припадност и оријентацију иста правила.

Зато вас позивамо да “Декларацији о бојкоту избора: Борба за слободну и демократску Србију”, као и активностима у оквиру кампање бојкота дате адекватну важност и одговарајуће време у оквиру вашег програма, односно простор на страницама ваших листова и на тај начин престанете да будете саучесници и помагачи оних који су нам отели слободу и државу. Сматрамо да сте ви као главни уредници, и ваши медији који ћуте о проблемима и мукама грађана, добрим делом одговорни за ово стање, али у пародираној стварности коју живимо, у исто време и жртве корумпиране политичке елите Српске напредне странке.

Од вас тражимо само оно што сте по закону и етичком кодексу новинара Србије дужни да пружите јавности. Професионално и одговорно извештавање “у циљу унапређивања вредности демократског друштва, спречавања сукоба и очувања мира, истинитог, благовременог, веродостојног и потпуног информисања и омогућавања слободног развоја личности” како се то наводи у закону о јавном информисању.

Надамо се да ћете разумети своју улогу и одговорност у борби за слободну и демократску Србију и уместо саучесништва изабрати борбу за јавни интерес, професионалност и стручну одговорност.

За иницијативу Не давимо Београд

Радомир Лазовић

Не давимо Београд

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срђан Шкоро и Владимир Гајић – Вучић је кукавица, плаши се бојкота избора! (видео)

5 (1) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо тв били су новинар Срђан Шкоро …

Сергеј Трифуновић својим гостовањем у „Утиску недеље“ помогао бојкоту више него читава бојкоташка опозиција

4.2 (5) Ствар са бојкотом и неизласком на изборе 21. јуна, после мучне али поучне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *